Nokia indgår fredsaftale med Apple

Apple betaler engangserstatning til Nokia, og alle retsstridigheder om patenter bilægges.

Så gode venner var de, inden de blev uvenner og nu igen er venner. Nokias daværende topchef, Olli-Pekka Kallasvuo (øverst), deltager på en pressekonference, da Apples topchef, Steve Jobs, i december 2008 annoncerer den kommende iPad-tavle-PC. Arkivfoto: Stan Honda/Ryan Anson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Stan Honda/Ryan Anson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia og Apple har indgået en fredsaftale om at bilægge al strid ved domstolene om patenter. Apple skal som led i aftalen betale en engangserstatning, som sandsynligvis ligger i den højere ende, men parterne vil ikke oplyse det konkrete beløb. Oveni skal Apple løbende betale Nokia for at bruge den teknologi, som Nokia har eneretten til. »Aftalen vil betyde en bilæggelse af alle patentstridigheder mellem selskaberne, herunder at Nokia og Apple trækker deres respektive klager til USAs internationale handelskommission tilbage,« oplyser Nokia.

Lys i nattemørket

Aftalen skaber lys i det uigennemtrængelige nattemørke, som har lagt sig over den finske mobilgigant gennem især det seneste halve år. »Vi er meget glade for, at Apple nu indgår i det voksende antal Nokia-licensbrugere,« siger Nokias topchef, den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop, i en kommentar. Han har grund til at være glad. Siden han i februar 2011 indgik en aftale med netop Microsoft, hvorefter Nokia skrotter sin egen Symbian-software og lægger Microsofts Windows Phone på alle fremtidige telefoner, er Nokias markedsværdi halveret. Senest er en af Nokias direktører gået på orlov på ubestemt tid i protest mod den nye strategi.

Nokias værdi faldet med 77 procent

Apple-pengene er derfor et godt tilskud til at dække bunden i Nokias pengekasse. Nokia-ledelsen måtte forleden meddele markedet, at den ikke så sig i stand til at forudsige, hvordan årets resultat ville ende. Det fik Nokia-aktien til at styrtdykke og er et klart tegn på, at mobilkøberne vælger andre mærker, fordi de ikke er sikre på Nokias fremtid. Nokia havde engang en markedsværdi på næsten 300 milliarder dollar. Siden Apple lancerede sin iPhone-telefon i juni 2007 og indledte en krig på mobilmarkedet, er Nokias markedsværdi faldet med 77 procent.

INFOshop: Find den bedste advokat