Nokia i flæsket på dankortet

Finsk mobilgigant lægger betalingschip ind på alle sine nye telefoner.

Det britiske Oystercard bruger NFC-teknologi. Kortet indeholder en NFC-chip man kan betale med, hvis man vifter med kortet foran en plade med et svagt spændingsfelt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede fra næste år vil samtlige nye Nokia-telefoner i den dyrere ende være udstyret med betalingschip, og så kan danskerne snart slippe for at svinge dankortet, når der skal afregnes.

Ifølge en af Nokias topchefer, Anssi Vanjoki, vil de første telefoner med betalingschip allerede komme sidst i 2010.

»Når Nokia vælger at lægge det ind i alle smartphones (avancerede mobiltelefoner, red.), bliver de øvrige mobilproducenter også nødt til at gøre det, og det kan blive rigtigt, rigtigt interessant. En meget stor del af dankortterminalerne kan nemlig ombygges til at håndtere teknologien. Det vil koste omkring 1.000 kroner pr. terminal men vil betyde rigtigt meget for danskerne, da en stor del af den bagved liggende infrastruktur allerede er på plads,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, til Business.dk.

Rejsekortet virker ikke

Teknologien hedder NFC, »Near Field Communication« - en særlig chip, der bygger ind i mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr, og som indeholder oplysninger om f.eks. ens bankkonto, så man via elektriske spændinger kan betale med kortet.

I Storbritannien har Barclay's-banken allerede kombineret bank- og transportkort, og briterne kan med et Oyster-rejsekort betale for deres rejse ved blot at føre kortet hen over en kortlæser.

»En af udfordringerne i Danmark er, at Rejsekortet er bygget på proprietær teknologi og ikke bruger NFC. Så Rejsekortet skal skifte sin infrastruktur ud, hvis det skal fungere,« siger John Strand.