Nokia i dørken efter nedjustering

Den finske mobilproducent tæt på laveste niveau nogensinde. Kunderne er bange for at købe Nokia-telefoner, som snart udgår.

Den finske mobilgigant Nokia må nedjustere voldsomt, denne gang i divisionen Devices & Services.Nokia's bestyrelsesmand Jorma Ollila (billede) har bekendtgjort sin afgang, hvilket giver CEO Stephen Elop endnu en alvorlig sag at tænke over. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokia må nedjustere voldsomt for divisionen Devices & Services. Det står så grelt til, at koncernen ikke længere vil give tal for divisionen, skriver Nokia i en børsmeddelelse.

Nedjusteringen er udløst af et fald i salget samt øget konkurrence. Nokia, der er verdens største producent af mobiltelefoner, er også plaget af, at markedstendensen går mod billigere mobiltelefoner. Men frem for alt er Nokia plaget af aftalen fra februar med IT-giganten Microsoft om, at Nokia dropper sit eget styresystem og tager Microsofts Windows Phone ind på alle dyre telefoner i stedet. Det har medført en flugt fra Nokias egne telefoner, fordi folk ved, at de snart udgår, og der er endnu ikke meldt en dato ud for, hvornår den første Nokia-telefon med Windows Phone kommer på markedet. Sandsynligvis sker det først omkring jul.

- Nokia forventer nu, at salget i Devices & Services i andet kvartal vil være markant lavere end de tidligere udmeldte 6,1 til 6,6 mia. euro. Det skyldes hovedsageligt lavere end ventede gennemsnitlige salgspriser, skriver Nokia.

Mens selskabet ikke vil komme med specifikke tal, ventes driftsmarginen i andet kvartal at ligge omkring de nul og ikke som tidligere guidet 6 til 9 pct.

For helåret dropper Nokia helt at komme med guidance.

- Grundet den overraskende nedjustering af forventningerne til andet kvartal mener Nokia ikke længere, at det er fornuftigt at give tal for hele året 2011, skriver Nokia.

Selskabet fortæller, at man arbejder på at løse problemerne, og at de overordnede strategiske mål er uændrede. Dermed vil Nokia fortsat investere i Symbian-systemet samt samarbejdet med Microsoft.

- Strategiske overgangsperioder er svære. Vi anerkender behovet for at levere fremragende mobilprodukter, og derfor må vi skynde på udviklingsprocessen, skriver administrerende direktør Stephen Elop i meddelelsen.

Nokia-aktien falder efter meddelelsen med 12 procent på børsen i Finland. 

Aftalen med Microsoft betyder, at Nokias store udviklingsafdeling i Danmark lukkes, og at 1.000 højtuddannede ingeniører afskediges i løbet af 2012.

Ritzau/Th.