Nokia hyrer folk til mobilcomeback

Den finske mobilgigant Nokia gør klar til igen at producere telefoner fra næste år - men det bliver efter en anden opskrift end tidligere, og så bliver det med en tilpasset udgave af Googles Android-styresystem.

I februar 2014 præsenterede Nokias daværende topchef, Stephen Elop, den finske mobilgigants første Android-telefon, Nokia X, på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona. I 2016 er Nokia igen klar til at satse på Android-telefoner, når aftalen med Microsoft udløber. Arkivfoto: Gustau Nacarino, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GUSTAU NACARINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det finske nationalikon, Nokia, er i færd med at ansætte softwareeksperter, teste nye produkter og finde salgspartnere for at stå stærkest muligt til et comeback i mobilverdenen.

Nokia er verdens tredjestørste leverandør af mobiludstyr som master og anden elektronik men solgte sidste år hele sin mobilproduktion fra til den amerikanske softwaregigant Microsoft for 40,5 milliarder kroner efter mange års forgæves forsøg på at bevare fodfæstet på det mobilmarked, som Nokia i mere end et årti var den ukronede konge af, indtil Apple i 2007 sendte sin første iPhone på markedet og vendte totalt op og ned på den velkendte mobilverden.

Først muligt at vende tilbage i 2016

Nokia var slet ikke forberedt på den type af smartphonetelefoner, som siden helt har overtaget mobilsalget, og mens Apple og siden sydkoreanske Samsung - som i dag er verden største mobilproducent - rullede sig ud, haltede Nokia langt bagefter for at stille med brugbare alternativer.

Forsøget på at slå igennem ved at satse på Microsofts styresystem Windows på Nokias Lumia-telefoner blev heller aldrig en succes, og Windows-telefoner udgør i dag stadig kun omkring tre procent af det samlede smartphonemarked, hvor Googles styresystem Android har en markedsandel på omkring 80 procent og Apples iOS omkring 14 procent.

Nokias topchef, Rajeev Suri, gør nu klar til et mobilt comeback. Det kan dog først ske i 2016, hvor Nokias eneaftale med Microsoft udløber. Til gengæld kan Nokia begynde at forberede sig, og det sker ifølge nyhedsbureauet Reuters nu. Gennem erhvervslivets svar på Facebook, LinkedIn, har Nokias teknologidivision lagt et par håndfulde jobs i Californien ud til besættelse. Mange af dem er inden for produktudvikling, heriblandt specialister i Android-softwaren, som Nokia vil kaste sig ud i at bruge.

Nokias udgave af Android

Her har Nokia allerede erfaringer. På verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i februar 2014 lancerede Nokia tre mobiltelefoner med Nokias egen udgave af Android, tilpasset de Microsoft-funktioner, som Nokia allerede arbejdede tæt sammen med Microsoft om. I januar i år lancerede Nokia sin første Android-tavlecomputer, N1, på det kinesiske marked, og Nokia står bag Android-applikationen Z Launcher, som organiserer indhold på smartphonetelefoner.

Ud over de kommende ansættelser har Nokia ifølge Reuters halveret de 70 stillinger, som stod til at blive nedlagt, da en større sparerunde blev annonceret i maj.

Nokia har nu 600 ansatte i sin teknologidivision, som bl.a. designer nye forbrugerprodukter, heriblandt telefoner.

Kæmpe fusion på vej

Nokia ejer stadig en af mobilverdenens største samlinger af patenter på helt afgørende teknologier - noget, som konkurrenterne årligt betaler store summer for at kunne anvende i deres produkter.

Samtidig står Nokia til at få ny, vigtig viden i hus, når den fransk-amerikanske mobilgigant Alcatel-Lucent snart bliver en del af Nokia-koncernen efter opkøbet til 15,6 milliarder euro. Det vil gøre Nokia til verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson. Alcatel-Lucent, som stadig producerer telefoner, ejer også det berømte Bell Labs i USA, hvor forskere har vundet i alt otte Nobelpriser.

Nokias ledelse er fuldtud klar over, at en succesrig tilbagekomst på mobilområdet kræver samarbejde med andre parter. Derfor vil Nokia, ifølge Rajeev Suri, lade eksterne partnere producere de kommende Nokia-telefoner for ikke igen at skulle bygge et kæmpe produktionsapparat op.

Konkurrencen på mobilmarkedet er særdeles hård, og indtjeningen er for stort set alle andre end Apple og Samsung, hvor sidstnævnte er verdens største mobilproducent, særdeles beskeden. Nokia er også presset af, at folk hurtigt glemmer varemærker, som ikke er synlige. Navnet Nokia fik Microsoft ret til at bruge i to år, men allerede sidste år besluttede Microsoft at droppe det på alle de nye Lumia-telefoner.