Nokia fyrer og skærer ned

Den finske mobilgigant lukker udviklingscenter og trapper ned på den eneste fabrik i Vesteuropa.

Der var fakkelprotesttog, da Nokia sidste år lukkede sin fabrik i Bochum i Tyskland. Nu kommer turen til hjemlandet, Finland. Foto: Volker Hartmann, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokia lukker et udviklingscenter i Finland og skærer op til 320 stillinger væk for at indstille sig på et presset marked. Samtidig skæres ned på produktionen på fabrikken i Salo.

Nokia står bag to af hver fem solgte mobiltelefoner i verden. Det er research- og udviklingscenteret i Jyväskulä i det sydlige Finland, som til nytår vil lukke.

Derudover vil Nokia midlertidigt af med 2.500 ansatte på skift på fabrikken i Salo på den finske sydkyst, selv om produktionen her fortsætter. Fabrikken i Salo har været hjørnestenen, siden Nokia i 1998 blev verdens største mobilproducent.

Mellem 20 og 30 procent af de 2.500 ansatte skal på skift blive hjemme. Salo-fabrikken er Nokia eneste i Vesteuropa, efter at produktionen i Bochum i Tyskland sidste år blev flyttet til Rumænien. De avancerede mobiltelefoner er traditionelt blevet fremstillet i Salo.

I stedet vil Nokia samle sin research og udvikling i Tampere, Oulu, Salo og omegnen af hovedstaden Helsinki.

Andre 90 stillinger vil blive fjernet andre steder.

Nokia håber selv at kunne spare 700 millioner euro.

Samtlige mobilgiganter har meldt ud om faldende indtægt og øget pres på priserne, så selv om der er solgt flere telefoner end før, er indtjeningen mindre. Nokia er verdens største mobilproducent efterfulgt af sydkoreanske Samsung, japansk-svenske Sony Ericsson, sydkoreanske LG og amerikanske Motorola.