Nokia fortsætter udsalget af arvesølvet

500 patenter og den særlige brobygningssoftware skifter nu hænder for at få penge i kassen.

Nokia har i den grad behov for flere penge i kassen og sælger derfor ud. Arkivfoto: Markku Ojala, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hårdt pressede finske mobilgigant Nokia fortsætter udsalget og har nu solgt 500 patenter samt sin særlige softwareafdeling, som gør programmer brugbare på forskellige mobilsystemer.

Nokia kæmper for sin overlevelse i mobilkampen med Apple og Google Android og blev i begyndelsen af året slået af tronen som verdens største mobilproducent af sydkoreanske Samsung. Nokia er derfor gået i samarbejde med softwaregiganten Microsoft om at lave smartphonetelefoner med Windows Phone-softwaren på i stedet for Nokias egen software.

Farvel til arvesølvet

Samtidig har Nokia indledt en massiv sparerunde på endnu 10.000 stillinger, ligesom der bliver solgt ud af arvesølvet. Først røg Nokias produktion af diamantbesatte luksustelefoner Vertu, nu er så også softwareafdelingen Qt (udtales »cute« på engelsk for »sød«) blevet solgt. Qt-softwaren sikrer, at programudviklere ikke behøver at lave selvstændige versioner af deres programmer til først det ene mobilsystem, siden det andet. Det sparer masser af tid og penge - men det virker ikke med Windows Phone, som Nokia nu satser på.

Køberen er det finske IT-firma Digia. Prisen er ikke oplyst, men analytikernes bud er, at Digia kun har betalt en brøkdel af de 150 millioner dollars (902 millioner kroner), som Nokia i 2008 betalte til den daværende norske ejer Trolltech. Qt-softwaren bruges af over 450.000 udviklere verden over.

De 500 patenter, som Nokia nu afhænder til det amerikanske Vringo, bringer 22 millioner dollars (132 millioner kroner) i den slunkne pengekasse. Nokia aflagde sidst i juli endnu et katastroferegnskab.