Nokia flytter til Rumænien

Mobiltelefonerne skal produceres til lavere løn. Derfor lukkes fabrik i Tyskland.

Harme Nokia-medarbejder i fakkeltog ved Nokias fabrik i Bochum. Fold sammen
Læs mere
Foto: VOLKER HARTMANN
Verdens største mobiltelefonproducent, finske Nokia, åbnede mandag en ny fabrik i Rumænien. Det har vakt stor opstand i Tyskland, hvor en tilsvarende fabrik skal lukkes.

Nokia, som i dag står bag mere end hver tredje, solgte mobiltelefon i verden, og som oprindelig startede som en gummistøvlefabrik, vil rykke produktionen til Østeuropa, hvor arbejdskraften er billigere. Fabrikken i Cluj, 320 km nordvest for hovedstaden Bukarest, skal producere både telefoner og telefonindmad til Europa, Mellemøsten og Afrika. Ifølge Nokia er det investeringer for omkring 60 millioner euro.

Om et år er fabrikken helt færdig, og 3.500 ansatte vil tjene deres løn her. Til gengæld lukker Nokia sin fabrik i Bochum i Tyskland.

Den meddelelse skabte opstand i Tyskland, hvor 4.000 mennesker samledes uden for fabrikken sidste søndag i en fire kilometer lang menneskekæde med lys i hænderne for at protestere.

Nokias lokale ledelse mødes tirsdag med de ansatte for at diskutere fremtiden.

I Rumænien er der derimod glæde over Nokias indtog. Rumænien kæmper med, at over to millioner indbyggere siden 2000 har forladt landet for at bo og arbejde i Vesteuropa. Det dræner landet for hoveder og hænder.