Nokia fik hemmelig pengejulegave

Canadisk mobilproducent valgte at betale over 370 millioner kroner for ulovligt at have brugt Nokia-teknologi i sine telefoner.

Blackberry-producenten RIMs topchef, Thorsten Heins, har måttet til lommerne forud for lanceringen af den nye Blackberry 10 i slutningen af januar. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I al hemmelighed har den pressede, finske mobilgigant Nokia lige op til jul fået omkring 373 millioner kroner i erstatning for krænkelse af sine patentrettigheder.

Det er den ligeledes økonomisk pressede, canadiske Blackberry-producent, Research In Motion (RIM), som har løst en standende strid med finnerne ved at betale de 50 millioner euro ved kasse et. Pengene faldt allerede 21. december, men først nu er beløbsstørrelsen kommet frem, skriver den britiske finansavis, Financial Times.

20.000 patenter er guld værd

Striden handler om Nokia-ejede patenter på teknologi, der bruges i trådløse net. RIM bruger teknologien i sine Blackberry-telefoner, og den slags skal der betales for. Derfor rykkede Nokias jurister ud.

Aftalen viser Nokias styrke på netop patentområdet. Den finske mobilgigant, som sidste år blev slået af tronen som verdens største af sydkoreanske Samsung, har oparbejdet en betragtelig palette af patentrettigheder på vigtige teknologier, og disse er guld værd i en tid, hvor der videreudvikles på livet løs overalt i teknologiverdenen. Nokia ejer tæt ved 16.000 patenter og har omkring 4.500 patentansøgninger til godkendelse i USA. Uden for USA ejer Nokia tilsvarende omkring 20.000 patenter.

Netop patenter var også den primære årsag til, at internetgiganten Google sidste år overtog den amerikanske mobilproducent Motorola for 12,5 milliarder dollars - den hidtil største investering fra Googles side.

Ny Blackberry-serie om nogle uger

Nokia kæmper i øjeblikket for at vinde verdens hjerter for sine Lumia-telefoner med Windows Phone fra Microsoft som styresystem. Trods gode anmeldelser og mange nyskabelser går salget dog stadig trægt i forhold til forventningerne. Det dræner Nokias pengekasse, fordi Windows Phone-satsningen giver kunderne indtrykket af, at alle øvrige - og billigere - Nokia-telefoner er på vej ud.

I august 2012 måtte amerikanske Apple betale 5,9 milliarder kroner (800 millioner euro) til Nokia for ulovlig brug af finnernes teknologi.

RIM gør klar til den altafgørende lancering 30. januar af sin nye Blackberry 10-platform. Den skal blive en succes, hvis selskabet, der betragtes som en af Canadas perler, skal overleve.

RIM har været igennem et direktørskifte og en massiv sparerunde i 2012 for at få styr på økonomien. Blackberry 10 skulle have været ude i butikkerne allerede sidst i 2012 men blev forsinket,