Nokia-fabrik slipper fri igen

En af mobilgigantens største fabrikker kan alligevel indgå i handelen med Microsoft, selv om den har været beslaglagt i en stor skattesag.

Foto: STRDEL. Nokias fabrik i Sriperumbudur, 80 km sydvest for Chennai i Indien, hører til blandt de største. Nu kan den indgå i handelen med Microsoft. Arkivfoto: AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Den finske mobilkoncern Nokia får nu atter råderet over sin fabrik i Chennai i Indien, som ellers var blevet beslaglagt af de indiske myndigheder i en skattestrid, som fortsat kan give Nokia en milliardregning.

Nokia vandt en appelsag om fabrikken i Chennai, som er en af Nokias største mobilfabrikker i verden. Sejren er vigtig, fordi fabrikken indgår i den del af Nokia, som den amerikanske softwaregigant Microsoft overtager i begyndelsen af 2014. Microsoft købte i september hele Nokias mobilproduktion for 5,4 milliarder euro eller 40,5 milliarder kroner, en handel, som Nokias aktionærer godkendte for en måned siden.

Skattesag er uløst

Selve skattestriden er dog uløst og kan i værste fald, hvis Nokia taber sagen, koste selskabet 3,4 milliarder dollars (18,4 milliarder kroner). Højesteret i Delhi har krævet, at Nokia lægger et depositum på 22,5 milliarder rupee (1,97 milliarder kroner) til gengæld for ophævelsen af beslaglæggelsen.

Indien har indledt skattesager mod en lang række internationale selskaber som IBM, Royal Dutch Shell, mobilgiganten Vodafone og LG Electronics for skatteunddragelse.

Nokia havde måttet trække fabrikken i Chennai ud af Microsoft-handelen, hvis ikke beslaglæggelsen var blevet ophævet.

Syv års skat i fokus

Ifølge de indiske skattemyndigheder står striden om Nokias skatteindberetninger for syv år mellem 2006 og 2013. Repræsentanter for den indiske og finske regering drøftede striden under et møde i den indiske hovedstad New Delhi tidligere på ugen.

Der arbejder omkring 8.000 ansatte på fabrikken, som både producerer og tester mobiludstyr. Sammenlagt er flere end 20.000 dog tilknyttet fabrikken.

Nokia fortsætter efter frasalget af mobildivisionen med at producere netværksudstyr og er på verdensplan nummer tre på området efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei.