Nokia: Europa klar med 5G i 2020

Den finske mobilgigant vil bruge EM i fodbold som afsæt for lanceringen af det nye, meget hurtigere mobilnet.

Selv om 5G-mobilteknologien stadig ikke er afklaret til enighed i alle detaljer, kappes telegiganterne om at komme først med en lancering. De eksperimenterer derfor på livet løs og viser deres fremskridt som her på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i februar i år. Arkivfoto: Gustau Nacarino, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GUSTAU NACARINO

Det nye, superhurtige 5G-mobilnet, som vil kunne overføre en spillefilm i 3D på seks sekunder og være altafgørende for selvkørende bilers hurtige reaktionsevne, får europæisk premiere i 2020.

Det fastslår den finske mobilgigant Nokia, som satser på, at premieren står ved europamesterskaberne i fodbold.

»Nokia foreslår at skabe et brag ved at rulle det første kommercielle 5G-net med de fulde specifikationer ud i forbindelse med europamesterskaberne i fodbold i 2020,« skriver direktør Markus Borchert fra Nokia på en officiel Nokia-blog.

Mod sædvane afvikles EM i fodbold i 13 byer i 13 lande mod normalt i et eller to lande.

Kamp om at komme først

Der er kamp om at komme først med den nye mobilteknologi. Den sydkoreanske telegigant, KT Telecom, går efter at åbne et 5G-net, når vinter-OL afvikles i 2018 i Sydkorea, mens den japanske telegigant NTT Docomo har sommer-OL i Tokyo i 2020 som målsætning.

»Den europæiske mobilindustri har en stærk historie inden for fornyelse og udvikling af nye tjenester men halter for tiden efter andre udviklede markeder, hvad angår næste generations netværk. Et bæredygtigt 5G-økosystem er nødvendigt for at hjælpe med at skubbe Europa tilbage i fronten for den globale mobilindustri,« skriver Markus Borchert.

Nokia er lige nu verdens tredjestørste leverandør af mobilnet og -udstyr efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei men er ved at købe det fransk-amerikanske Alcatel Lucent og vil dermed indtage posten som nummer to i verden.

5G-mobilnettene mangler endnu at blive fastlagt teknisk i alle detaljer, så alt udstyr - fra telefoner til master - virker sammen, uanset hvilken producent de kommer fra. 5G vil derfor også kræve nye telefoner, så snart der er enighed om teknikken.

Tingenes Internet er på vej

5G vil kunne levere hastigheder, der er op til 40 gange hurtigere end på dagens 4G-/LTE-net. Samtidig har 5G-nettene en meget mindre forsinkelse, hvilket er af afgørende betydning, når de meget store datamængder, som mobilnettene forventes at skulle transportere rundt, skal håndteres. Tanken om selvkørende biler, som styres ved hjælp af millioner af datasignaler fra sensorer langs vejene og i de andre biler, og som skal transporteres rundt via internetforbindelsen over mobilnettet, kan kun lade sig gøre, hvis bilerne lynhurtigt får aktuelle og opdaterede oplysninger, så de f.eks. kan nå at bremse i tide, hvis der sker noget lige foran én.

Det er alt sammen en del af det såkaldte Tingenes Internet, hvor alt muligt udstyr - hjemme som ude - får en internetforbindelse og kan sende data af sted, som skal kunne bruges intelligent og fornuftigt - og allerhelst også sikkerhedsmæssigt forsvarligt.