Nokia bekræfter: Vi kommer igen med telefoner

Den finske mobilgigant vil dog ikke selv stå for de kommende telefoner - og det bliver tidligst om halvandet år.

Nokia vil gerne igen producere mobiltelefoner, som her Lumia-serien med Windows som styresystem, men det bliver først fra næste år, og uden at Nokia selv står for produktionen. Arkivfoto: Nokia/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Nokia bekræfter nu, at drømmen om at lave mobiltelefoner igen på ingen måde er lagt på hylden, og at der igen vil komme Nokia-telefoner på gaden - bare ikke på samme måde som tidligere.

Nokia solgte i 2014 hele sin mobildivision og -produktion til den amerikanske softwaregigant Microsoft for 40,5 milliarder kroner. Nokia er i dag verdens tredjestørste producent af mobiludstyr som master m.m. og har stadig sin korttjeneste Here (tidligere Nokia Maps), som dog er sat til salg.

Og så ejer Nokia nok så vigtigt en omfattende pulje af patenteret mobilteknologi, som alle andre producenter betaler for at måtte bruge. Den viden vil blive udnyttet aktivt, for Nokia vil gerne igen producere mobiltelefoner, bekræfter talsmand Robert Morlino.

»Spørgsmålet dukker hele tiden op: Vil Nokia vende tilbage til mobiltelefoner? Svaret er: Det er kompliceret,« skriver han i en officiel blog. »Vi vil gøre det på en helt anderledes måde end tidligere.«

Det skal ske i samarbejde med en producent, som vil kunne bruge Nokia-navnet, som Microsoft havde lov til at anvende i et begrænset tidsrum men nu har lagt på hylden før tid.

»Det betyder, at vi skal finde en partner, som kan være ansvarlig for al produktion, salg, markedsføring og kundesupport til produktet. Hvis og når vi finder en partner i verdensklasse, som kan påtage sig dette ansvar, vil vi arbejde tæt sammen med dem og guide i forhold til design og anderledes brug af teknologi, sådan som vi gjorde med Nokias N1 Android-tavlecomputer,« siger Robert Morlino.

Han henviser til det første Nokia-produkt efter frasalget til Microsoft, tavle-PCen N1, som var målrettet udviklingslande, hvor den storsolgte.

Tidligst til jul næste år

Nokia henviser dog til aftalen med Microsoft.

»Som vi aftalte med Microsoft, er det hurtigste tidspunkt, hvor det kunne ske, i 4. kvartal 2016 - så det er sikkert at sige, at Nokia ikke vil være tilbage (i det mindste ikke i form af telefoner...) før da,« hedder det i Nokias meddelelse.

Microsoft valgte i sidste uge at nedskrive værdien af den tidligere Nokia-mobildivision med 7,6 milliarder dollars eller omkring 95 procent af de 7,9 mia., som Microsoft i april 2014 betalte for sit hidtil største opkøb. Oveni bliver 7.800 job i Microsoft-koncernen nedlagt, langt de fleste i netop mobildivisionen. Alene i Finland fyres 2.300 af de 3.200 tilbageværende tidligere Nokia-ansatte, hvilket har udløst chokbølger i landet.

Trods en kæmpe efterfølgende markedsføring har Windows-telefoner ikke formået at øge sin markedsandel, tværtimod er den siden faldet. Kun omkring tre procent af alle smartphonetelefoner leveres nu fra fabrikkerne med Windows, mens omkring 15 procent leveres med Apples iOS-styresystem og omkring 80 procent med Googles Android.

Nokia lagde for nylig bud på sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel Lucent. Opkøbet, som ventes godkendt af EU-Kommissionen senere i denne måned, vil gøre Nokia til verdens næststørste mobiludstyrsproducent efter svenske Ericsson.