Nokia arbejder på mobil, der kan foldes sammen

Den finske mobilgigant har fået patent på en skærm, der kan foldes sammen, når man ikke bruger den. Også LG og Samsung eksperimenterer på det nye område, som kan blive stort.

Sådan ser den ud på tegnebrættet, Nokias kommende, foldbare mobiltelefon. Tegningen stammer fra den patentanmodning, som det amerikanske patentkontor nu har accepteret. Illustration: Nokia Fold sammen
Læs mere

Nokia gør klar til at genindtage lommer verden over med en telefon, der kan foldes sammen.

Det afslører en patentgodkendelse, som den finske mobilgigant netop fået, skriver internationale medier. Den nye smartphone vil kunne foldes på midten og bygger ellers på typisk Nokia-design. Patentansøgningen blev indgivet allerede i 2013 men er først blevet godkendt før nytår. Af beskrivelsen fremgår, at telefonens skærm kan foldes sammen ligesom et makeupspejl, men så man altså har en stor skærm, når den klappes ud igen. Den kan ifølge patentansøgningen på den måde blive ret stor, helt op til otte tommer »eller større«, og på den måde kan man få en større oplevelse, hvis man f.eks. læser en bog på skærmen eller ser film.

Nokia 6 er den første smartphone produceret i den nye Nokia-æra - og endnu kun tilgængelig i Kina. Foto: HMD Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Konkurrenter også på vej

Også mobilgiganterne Samsung og LG arbejder på sammenfoldelige smartphonetelefoner. LG skal således i 2016 have indgået aftale med Google om at levere smartphoneskærme, som kan bøjes. Angiveligt skal LGs teknologi være mere avanceret end konkurrenten Samsungs, skriver avisen Korean Herald, og LG vil måske op til jul være klar med de første 100.000 telefoner med foldbar skærm. Samsung rygtes også allerede i år at være klar med en telefon med foldbar skærm. Den har fået kodenavnet Galaxy X og skal kunne bruges som en syv tommer stor skærm, når den er foldet ud, skriver Korean Herald, som mener at vide, at også Samsung har de første 100.000 styk klar senere i år.

Apple fik i november 2016 patent på en bøjelig iPhone, der kan foldes sammen på midten. Også her havde ansøgningen været længe undervejs; den blev indgivet i juli 2016 og beskriver en berøringsfølsom smartphoneskærm, som kan åbnes og lukkes som en bærbar PC.

Nye Nokia-telefoner lanceret

Nokia har gennem mange år eksperimenteret med bøjelige og foldbare skærme, som kan blive et stort, nyt marked, især nu, hvor Nokia-navnet er på vej tilbage på nye mobiltelefoner.

Den første smartphone i Nokias navn siden salget til Microsoft i 2014, Nokia 6 med Android som styresystem, ser ud til at komme til Europa 26. februar, skriver flere internationale medier. Smartphonen med en skærm på 5,5 tommer blev i begyndelsen af januar lanceret i Kina, hvor den koster omkring 1.700 kroner.

Det er ikke Nokia selv, der står for den nye mobilproduktion. Nokia er i dag verdens næststørste leverandør af mobiludstyr - master og deslige bagvedliggende teknologi - efter svenske Ericsson. Mobilproduktionen står HMD Global for. Det er et finsk selskab med tidligere Nokia-folk og med Arto Nummela i spidsen som topchef, og det har i ti år rettighederne til at bruge Nokia-navnet på de nye telefoner og eventuelt kommende tavle-PCer. Nokia modtager månedlig afregning for at lægge navn til men er desuden med i ideudviklingen og planlægningen af det mulige comeback på smartphonescenen.

Frasalget var ingen succes

HMDs første Nokia-telefoner var to almindelige og billigere mobiltelefoner, som blev lanceret før jul. HMD har tidligere sagt, at den nye smartphone i løbet af første halvår af 2017 vil få premiere uden for Kina. Det forlyder at kunne ske, når verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, åbner i Barcelona i det nordøstlige Spanien i slutningen af februar.

HMD har ligesom Nokia hovedsæde i Espoo ved Helsinki.

Nokia solgte i 2014 hele sin mobildivision til den amerikanske softwaregigant Microsoft, som betalte 40,5 milliarder kroner men siden nedskrev stort set hele værdien af købet, fordi det slet ikke blev det eventyr ind i mobilverdenen, som Microsoft havde håbet på. Nokia-telefonerne under navnet Lumia bruger Microsofts styresystem Windows som software, men Windows-telefoner har i dag så lille en markedsandel, at man næsten skal bruge lup for at få øje på den, og mange, der havde købt en Windows-telefon, vælger at skifte væk fra den, fordi mange af de populære apps ikke udvikles til Windows, fordi udviklerne ikke ser et marked her.