Nokia annoncerer massefyringer i Danmark

Mobilgiganten Nokia planlægger at nedlægge 4.000 stillinger, hovedparten i Danmark, Storbritannien og Finland. 950 job ryger i København. (opdateret: 11:18)

Foto: MARKKU OJALA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senest med udgangen af 2012 vil Nokia reduceres medarbejderstaben med 4.000 udover de 3.000, som arbejdsstyrken reduceres med i forbindelse med overførslen af Nokias Symbian software til Accenture. Reduktionerne vil ske i etaper frem mod 2012. Og størstedelen af dem vil ske i Danmark, UK og Finland, oplyser selskabet.

I Danmark kommer det til at ramme 950 ansatte i udviklingsafdelingen i København, skriver Nokia i en pressemeddelelse. Den danske salgs- og marketingsafdeling fortsætter dog fremover.

"Vores nye fokus (på mobiltelefoner og "smart devices", red.) betyder, at vi vil se reduceringer i vores arbejdsstyrke. Det er en hård realitet, og vi arbejder tæt med vores ansatte og partnere på at identificere langsigtede genansættelsesprogrammer for de talentfulde Nokia-folk," siger Stephen Elop, admn. direktør i Nokia i en pressemeddelelse. 

Afskedigelserne er en del af selskabets plan om at reducere "Devices & Services non-IFRS"-driftsomkostningerne med en mia. euro i finansåret 2013 sammenlignet med 2010-niveauet.

Teleanalytiker John Strand er ikke i tvivl om, at fyringerne er en katastrofe for den danske mobilsektor.

"Som det ser ud nu, er det helt katastrofalt. Vi snakker om 1200-1500 superdygtige ingeniører og andre medarbejdere i København, der repræsenterer en unik viden. Udfordringen bliver nu at finde ud af, om vi kan fastholde dem i sektoren, eller hvad der nu skal ske," siger han.

Han opfordrer samtidig politikerne til hurtigst muligt at lægge en plan for, hvordan man vil fastholde de højtkvalificerede Nokia-ansatte.

"Man bør huske på erfaringerne fra Aalborg, da Motorola lukkede. Dengang var man ikke klar til yde støtte til at holde på medarbejderne og deres viden, og de er nu spredt for alle vinde. Det betød samtidig, at Aalborg miste en stor viden inden for feltet," siger John Strand.

En mulighed kunne, ifølge analytikeren, være at lave en konference, hvor man inviterede udenlandske virksomheder og venturekapitalfonde med fokus på mobilsektoren. Det er nemlig værd at gøre opmærksom på, at København inden længe vil have en stor ledig arbejdsstyrke af højtuddannede specialister inden for mobilsektoren.

"Det er i og for sig ligegyldigt, om de kan få et nyt arbejde i en anden virksomhed eller måske være med til at starte noget nyt op. Men det er katastrofalt for den danske mobilsektor, hvis deres viden får lov at løbe ud i sandet," siger han.