Nogle banker har faktisk underskud

En lille gruppe pengeinstitutter tjener ingen penge, selv om der i et par år har været højkonjunktur. Også et par af de større banker har problemer med indtjeningen.

Næsten dagligt hører vi om, at bankerne tjener flere penge end nogensinde før. De gode konjunkturer sikrer bankerne rekordhøj indtjening, og der tales ligefrem om, at hvis ikke bankerne tjener gode penge nu, så kommer de aldrig nogensinde til det.

Alligevel er der en lille gruppe pengeinstitutter, som faktisk har underskud, viser en opgørelse i månedsbrevet Bankinfo, som bankeksperten Bjarne Jensen står bag.

Ifølge opgørelsen havde syv pengeinstitutter underskud sidste år. Det var Morsø Andelskasse, Vokslev Sogns Spare- og Laanekasse, Pen-Sam Bank, Slagelse Andelskasse, Fjaltring-Trans Sparekasse, Astrup-Tulstrup-Hvilsted Sparekasse og Hover Sparekasse.

”Opgørelsen viser, at det er de mindste pengeinstitutter, der har de største problemer med indtjeningen, hvilket igen understreger behovet for at rette op på udviklingen,” hedder det i Bankinfo.

Nogle har vendt skuden, og det er typisk sket ved at lade sig overtage, fordi det er blevet for svært at være et lille pengeinstitut med bygen af regler og bekendtgørelser, der skal overholdes.

”Det synes kun logisk og nødvendigt at der foretages sådanne sammenlægninger såfremt et pengeinstitut ikke ved egen kraft er i stand til at skabe en positiv og stabil indtjening på et stigende og positivt marked,” hedder det i analysen.

Det er faktisk ikke kun de helt små pengeinstitutter, der har pauvre resultater. Den fremadstormende Capinordic Bank kan således kun fremvise en forrentning af egenkapitalen på 1,0 procent, mens investeringsbanken Finansbanken kun var i stand til at forrente egenkapitalen med 3,9 procent sidste år.