Nørresundby-selskab på vej med børsnotering

Danmark halter bagud i den globale fremgang af antallet af nye børsnoteringer, men nu er den nordjyske oliegigant O.W. Bunker tæt på at blive børsnoteret.

Foto: Brian Bergmann. Antallet af børsnoteringer brager frem globalt, men Danmark halter bagefter sammenlignet med landene omkring os.
Læs mere
Fold sammen
Børsintroduktioner i Europa brager frem, og selvom Danmark halter efter landene omkring os, er den nordjyske skibsolieselskab nu på vej mod en børsnotering.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Det er oliekæmpen O.W. Bunker, som med hovedsæde i Nørresundby styrer hastigt mod en børsnotering. Selskabet har fordoblet sin størrelse på fem år, og sammen med dets ejer, kapitalfonden Altor, er O.W. Bunker så langt i arbejdet med forberedelserne, at det står til at blive det næste selskab, der kommer i kurslisterne herhjemme.

»Altor er godt i gang med det forberedende arbejde til en børsnotering, og de er nået langt. Det kan meget vel blive det næste selskab, vi ser gå på børsen herhjemme,« siger en kilde, der kender til processen, til Børsen.

Ifølge avisen er det sandsynligt med en børsnotering kort efter nytår.


O.W. Bunker handler med skibsbrændstof, også kaldet bunderolie, til den globale shippingbranche, og sidste år omsatte selskabet for over 80 milliarder kroner, hvilket gør det til Danmarks tredjestørste virksomhed efter A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank målt på omsætning.

Til gengæld opererer selskabet i en branche med meget små marginer. I 2012 tjente O.W. Bunker således 434 millioner på driften. Derfor ventes det, at O.W. Bunkers markedsværdi er i niveauet omkring 4-5 milliarder. kr. Netop det store gab mellem omsætning og indtjening vil blive et tema, som O.W. Bunkers ledelse og Altor skal forberede sig på at forklare investorerne.

Altor har gennem 2013 arbejdet med at skille O.W. Bunker ud af selskabet Wrist Group, så der dannes to selvstændige selskaber med O.W. Bunker som den ene og en mindre skibsprovianteringsforretning som den anden.

Altor har hyret investeringsbankerne Morgan Stanley og Carnegie - sidstnævnte er ejet af Altor - til at hjælpe sig med processen.Morgan Stanley var også med til at børsnotere Matas, og har været med i processen siden foråret.


Indtil videre er det kun Matas, der er gået børsvejen herhjemme, mens Sverige ifølge Dagens Industri i øjeblikket har otte selskaber, der arbejder med at komme på børsen. Globalt er antallet af børsnoteringer oppe med 26 procent sammenlignet med sidste år.