Nødlidende IBM-produkt

IT Factory har bygget sin eksistens på softwaren Lotus Notes. Et produkt, der i 1995 blev overtaget af IBM. De seneste år har IBM måtte se flere kæmpekoncerner forlade Notes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT Factory har helt fra starten bygget sit ry og eksistens på softwaren Lotus Notes, der i 1995 blev overtaget af IBM. Det er en kompleks samling værktøjer, der rækker fra emails til fundamentet for avanceret videndeling og samarbejde.

Notes var pioner inden for samarbejdssoftware, og verdens største koncerner tog det hurtigt til sig. Også herhjemme blev det adopteret af de allerstørste koncerner.

Men de købte ikke blot Lotus Notes for at indføre e-mail og e-kalender. Alene det, at flere kunne se i samme dokument samtidigt og arbejde med indholdet, var helt nyt og længe savnet. Notes blev den gang kaldt Groupware.

Men Notes var også samling Lego-klodser. Partnere over hele verden, og blandt dem det oprindelige IT Factory, byggede nye løsninger til kunder. Partnerne sammensætte udvalgte »klodser«, kodede ekstra klodser, og »limede« det hele sammen, så det blev til en samlet løsning – en applikation.

IT Factorys 2.500 kunder
En af IT Factorys store successer var et system til støtte for sælgerne, men selskabet havde flere produktet. Da stifteren Lars Munch Johansen i december 2001 blev skubbet til side og erstattet af Stein Bagger, havde IT Factory 2.500 kunder verden over.

Der var da økonomiske problemer hos IT Factory, men også overalt i Notes-verdenen. Microsoft var begyndt at blive en reel konkurrent, og oveni kom afmatningen efter terrorangrebet på World Trade Center i september 2001.

De seneste godt fem år har IBM måtte se den ene kæmpekoncern efter den anden forlade Notes, der nu er nede på en markedsandel på omkring 20 procent, efter en gang at have været altdominerende. Der er dog stadig omkring 100 millioner Notes-brugere.

Softwaren er kompleks og var i de første mange år ikke særlig brugervenlig. Prisen lå langt over, hvad Microsoft kræver for sin pakke, der består af Exchange og Sharepoint-serveren.

Novell var også blandt spillerne, men blev aldrig stor. På det seneste har helt nye spillere succes med at tilbyde en slags basis-groupware, ikke mindst Google og Zoho.

Svært afhængig af partnerne
For IBM er udviklingen på dette område svær, og derfor udvises der stor omsorg for partnere i håb om, at disse får kunderne til at blive i Notes-familien lidt længere. IBM hjælpes så også af, at mange kunder har bundet store millioninvesteringer i at lade egen IT-afdeling bygge mængder af Notes-baserede løsninger.

Partneren IT Factory var så blandt de mest højrøstede, der tilbød, at Notes-baserede systemer kunne bruges ude på nettet, via en browser. Disse produkter blev dog aldrig gode nok til at kunne sælges. I det nye år ville IT Factory tilmed være i stand til at flytte al Notes-software og al anden software ud til brug via nettet. Sådan lød reklamerne.