NNE Pharmaplan kan blive næste spin-off

Novo Nordisks ingeniørvirksomhed NNE Pharmaplan kan meget vel følge efter NNIT og blive børsnoteret om nogle år.

NNIT skal måske børsnoteres næste år. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk har endnu en oplagt børskandidat i rækken af datterselskaber, der har vokset sig så store, at en selvstændig børsnotering er vejen frem. Ingeniørvirksomheden NNE Pharmaplan, der spiller en helt afgørende rolle i bygningen af Novo Nordisks insulinfabrikker, kan blive børsnoteret om nogle år.

»Både NNIT og NNE Pharmaplan udfører kritisk vigtige opgaver for Novo Nordisk, men Novo Nordisk er ikke den mest naturlige ejer af de to selskaber. Det er mest naturligt først at undersøge mulighederne for NNIT, men derefter vi vil sikkert se på mulighederne for NNE Pharmaplan,« siger Jesper Brandgaard, der er finansdirektør i Novo Nordisk.

Om Novo Nordisk nogensinde vil afgive kontrollen med NNIT og NNE Pharmaplan er dog ikke sikkert, netop fordi henholdsvis IT-systemerne og konstruktionen af produktionsapparatet er helt afgørende opgaver. Det kan derfor blive en model, hvor man beholder et kontrollerende antal stemmer, præcis som moderselskabet Novo A/S har det i Novo Nordisk og Novozymes.

Aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets kan også godt forestille sig NNE Pharmaplan blive udskilt på et tidspunkt.

»Det ligger i Novo Nordisks DNA, at når et selskab skal udvikle sig, har det godt af at komme ud, ligesom man så det med Novozymes, som jo har klaret sig rigtig godt. Novo har også en ingeniørdel, som man kunne argumentere for, at man skal udskille på et tidspunkt,« siger han.

Både omsætning og ikke mindst indtjening er dog nogle år »foran« i NNIT. NNE Pharmaplan havde i sit seneste regnskab fra 2012 således en omsætning på knap 1,7 milliarder kroner, mens driftsresultatet (EBIT) var på 66 millioner kroner.