NKT splitter Nilfisk ud efter kabelkøb til milliarder

NKT har besluttet at opsplitte selskabet i to selvstændige børsnoterede selskaber. Det sker i forbindelse med, at NKT Cables har overtaget ABBs forretning af højspændingskabler i en handel til 6,2 milliarder kroner.

Foto: NKT/J.Ellebo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gamle hæderkronede selskab, NKT, der blandt andet står bag Nilfisk-rengøringsmaskinerne, er klar med en noget opsigstvækkende handel, hvori de overtager ABB HV Cables, en virksomhed som er ejet af ABB Group.

Transaktionen forventes gennemført i 1. kvartal 2017 og er betinget af relevante myndighedsgodkendelser og opfyldelse af visse andre betingelser
i forbindelse med overtagelsen af ABB HV Cables. Prisen er 6,2 milliarder kroner.

Samlet set bliver NKT Cables og ABB HV Cables en førende spiller indenfor on- og offshore højspændingskabler. Derfor har ledelsen besluttet at opsplitte selskabet i to dele: kabelforretnignen og støvsugerfirmaet, Nilfisk. Begge selskaber er nu stæke nok til at kunne stå alene og når købet er gennemført, lyder det fra bestyrrelsen:

»Det er en historisk dag for NKT. Med købet af ABB HV Cables placerer vi ikke kun NKT Cables blandt de førende i industrien. Det baner også vejen for at opsplitte vores holding-selskab i to selvstændige børsnoterede selskaber, som bliver blandt de førende i deres respektive industrier. Vi forventer, at begge tiltag skaber værdi for vores aktionærer på både kort og længere sigt,« siger NKTs bestyrelsesformand, Jens Due Olsen i en pressemeddelelse.

I 2015 udgjorde enhedernes samlede omsætning 1,7 milliarder Euro. Der forventes samlet synergieffekt på cirka 30 millioner Euro årligt fra udgangen af 2018.

Mulig kaptaludvidelse

I pressemeddelelsen fremgår det, at NKT planlægger at udstede nye aktier for op til 9,99 pct. af den nuværende aktiekapital og ved salg af egne aktier med det formål at sikre en solid kapitalstruktur.

NKT ejer 947.889 stk. egne aktier, som svarer til 3,89 pct. af aktiekapitalen. Selvom provenuet vil blive anvendt til delvist at tilbagebetale finansieringen af købet af ABB HV Cables, er gennemførelsen heraf ikke afhængig af resultatet af kapitaludvidelsen. Fremgår det af pressemeddelelsen.

Tilsammen er NKTs selskaber til stede i mere end 100 lande og har cirka 8.950 medarbejdere.

NKT Cables har cirka 3.200 medarbejdere. I 2015 var omsætningen (markedspriser) 8,9 millarder kroner.

ABB HV Cables har produktionsfaciliteter i Sverige og har cirka 900 medarbejdere. I 2015 var stand omsætningen 3,5 milliarder kroner.