NKT skubber Sydbank ud af nyt dansk eliteindeks

Kabelvirksomheden NKT får en plads i C25-indekset, der fra den 18. december vil blive det danske aktiemarkeds vigtigste indeks.

Foto: Nasdaq Copenhagen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kabelvirksomheden NKT bliver nyt medlem af C25-indekset, der fremover bliver det toneangivende indeks på børsen i Danmark. NKT overtager pladsen fra Sydbank, fremgår det af en meddelelse fra fondsbørsen.

NKT blev tidligere på året skilt fra støvsugekoncernen Nilfisk, der blev børsnoteret separat.

C25 er et indeks over de 25 vigtigste aktier på børsen i Danmark. Udvælgelsen sker ved at udpege de 35 aktier, som har den højeste markedsværdi i fri handel – såkaldt free float. Blandt de 35 udvælges 25 aktier, som har haft den højeste omsætning i det seneste halve år, og de udgør derefter C25-indekset.

NKT træder ind netop som C25-indekset skal erstatte C20CAP-indekset, som Nasdaq’s ledende indeks på det danske aktiemarked. Ændringen sker blandt andet fordi det danske aktiemarked på fem år næsten er fordoblet i værdi til 2.900 mia. kr.

»Den fundamentale ændring kræver et fundamentalt skifte i vores toneangivende indeks for at opretholde et egentligt repræsentativt og handelbart indeks,« udtaler Nikolaj Kosakewitsch, adm direktør for Nasdaq Copenhagen, i en meddelse.

Det første toneagivende indeks i København var KFX-indekset, der blev indført i 1989. Det blev siden til OMX C20-indekst og fra 2013 blev det toneangivende indeks C20CAP, som blev indført efter store stigninger i i Novo Nordisk. Medicinalaktien vægtede på det tidspunkt op mod halvdelen af indekset, men i det nye indeks kunne en aktie ikke vægte mere end 20 pct.