NKT-direktør venter godt andet kvartal i Cables

NKT Cables har haft et godt første kvartal, hvor effekten af effektiviseringsprogrammet Drive fortsatte med at sætte sine aftryk og selskabet i øvrigt havde en god aktivitet inden for "Projects", som omfatter de store søkabelprojekter.

ARKIVFOTO. Danmark Dengang. NKT Nordisk Kabel og Tråd. Samlebåndet med kabler Fold sammen
Læs mere
Foto: Aage Sørensen

Det vil der også være i andet kvartal, hvor NKT Holdings finansdirektør Michael Hedegaard Lyng dermed venter et nyt stærkt kvartal for selskabets kabelselskab.

- Vi skal forvente et pænt og stærkt andet kvartal også, fordi der er mange ting, der bliver afleveret og afsluttet over sommerperioden og inden efteråret. Så et generelt meget stærkt første halvår, og så vil noget af det flade ud i andet halvår, hvilket er helt almindeligt, siger Michael Hedegaard Lyng, som er Group Executive Director & CFO, hos NKT Holding, til Ritzau Finans.

I andet kvartal har NKT Cables præsteret en organisk vækst på hele 16 pct., og den fremgang er i høj grad drevet af "Projects", hvor væksten var på hele 52 pct. organisk i årets første tre måneder. Ifølge Hedegaard Lyng er der tale om noget periodeforskydning og han noterer, at det kan svinge meget fra et kvartal til et andet inden for de store projekter.

- Det er i særdeleshed på de meget store offshore projekter, at det svinger meget, og der har vi 50 pct. vækst. Det har noget at gøre med, hvor meget installationsarbejde der er, hvor meget sker der på fabrikkerne, hvor mange projekter afslutter vi og så videre. Så det er lidt svært at kigge på den linje, siger Michael Hedegaard Lyng.

NKT Cables har ikke endeligt afleveret nogle af de store igangværende søkabelprojekter i første kvartal, men er på nuværende tidspunkt tæt på at kunne afslutte de to store projekter Gemini offshore vindpark og det såkaldte Baltic 2-projekt.

Hen over sommerenen opstarter selskabet produktionen af et andet stort offshore projekt, det såkaldte Race Bank-projekt. Hullerne mellem aflevering af et projekt til opstart af et andet vil påvirke den samlede kapacitetsudnyttelse i en periode.

- Det er ikke fordi det er så galt, men der er et hul på 1-2 måneder mellem vi slutter det ene og starter det andet op. Men det er ikke sådan, at fabrikken står stille, den består af mange produktionsstep. Men overordnet falder aktivitetsniveauet lidt, før det så stiger igen, siger Michael Hedegaard Lyng.

NKT Cables realiserede i første kvartal et operationelt EBITDA på 108 mio. kr., hvilket var mere end en fordobling fra 49 mio. kr. i samme periode sidste år.

- Vi bliver ved med at at se en positiv effekt i Cables af vores Drive-program, som i sig selv hjælper med 72 mio. kr. isoleret i forbedring år til år. Det er rart at se, at det program bliver ved med at eksekvere som det skal, og vi nu har realiseret 240 mio. kr. i besparelse siden vi startede det op fem kvartaler tilbage. Det er klart, at det er den væsentlige forklaring på, at vi igen kan løfte vores indtjening, siger Michael Hedegaard Lyng.