NKT-chef åbner for milliardopkøb

Kabel- og støvsugekoncernen er klar til at bruge store beløb på opkøb, hvis de rigtige muligheder opstår.

NKT Kabel Fold sammen
Læs mere
Foto: NKT/J.Ellebo

NKT er klar til at købe op for milliarder, hvis de rigtige opkøb viser sig. Det siger den nye formand for kabel- og støvsugekoncernen Jens Due Olsen, der understreger, at mulige opkøb kun vil ske, hvis det skaber værdi for aktionærerne.

Den overraskende udmelding kommer efter Jens Due Olsen i sidste uge satte sig tungt på magten i det gamle konglomerat. Ud røg holdingselskabets tidligere adm. dirketør Thomas Hofman-Bang, og fremover skal NKTs tre datterselskaber referere direkte til bestyrelsen.

Jens Due Olsen afviser alle tanker om at splitte koncernen fra hinanden. Men han siger til gengæld, at NKT er klar til at bruge penge på at gøre de enkelte forretningsområder større gennem tilkøb.

»Det kommer an på den konkrete situation, men et opkøb kan sagtens være for milliarder, hvis det skulle vise sig at være en god idé,« siger Jens Due Olsen, der understreger, at der ikke er konkrete forhandlinger om opkøb.

Finansiering ikke noget problem

Han mener, at det er muligt, at virksomheden kan finde gode opkøbskandidater.

»Man kan godt lave nogle opkøb i øjeblikket, men de skal være gode, før vi laver dem. Hvis der er noget, som skaber værdi, er vi ikke bange for at lave dem,« siger Jens Due Olsen.

I øjeblikket er gælden i NKT 2,7 gange større end driftsindtjeningen. Det levner ikke meget plads til at finansiere opkøbene, fordi koncernens mål er, at nøgletallet skal ligge omkring 2,5 gange. Men Jens Due Olsen siger nu, at NKT er klar til at krydse den grænse, hvis det rigtige opkøbsmål dukker op.

»Vi har ret store trækningsrettigheder i de banker, vi arbejder sammen med. Derfor kan vi sagtens finansiere store opkøb. Spørgsmålet er, hvor hurtigt indtjeningen kommer ind, så vi kommer ned på 2,5 gange igen,« siger Jens Due Olsen.

NKT består af tre forretningsdele. Det mindre Photonics, der udvikler fiberbaseret måleudstyr, kabeldivisionen NKT Cables og Nilfisk-Advance, der fremstiller rengøringsmaskiner. Et muligt større opkøb ser ikke ud til at ske i kabeldelen, som i øjeblikket kæmper med indtjeningen.

»Vi har en opgave med at få indtjeningen op i Cables, så det betyder, at vi er mere indadfokuseret. Nilfisk har altid været en opkøbsmaskine, selv om opkøbene i de senere år har været mindre og nemmere,« siger Jens Due Olsen.

Tvivler på større opkøb

Jesper Christensen, aktieanalytiker i Alm. Brand, siger, at den nuværende gæld på 2,8 mia. kr. er for stor til at tro på, at NKT vil kaste sig ud i alt for store opkøb.

»NKTs gearing er i den høje ende, så det er svært at se, at de går ud og køber op. Cables giver underskud, og der er ikke udsigt til, at det bliver bedre, med mindre økonomien i hele Europa bliver bedre. Jeg tror ikke, de får råd til større opkøb, før Cables begynder at tjene penge,« siger Jesper Christensen.

Aktieanalytikere, som Berlingske har talt med, siger, at markedet vil se meget positivt på et slankere NKT, der f.eks. kun bestod af Nilfisk-Advance. Men den dårlige udvikling i NKT Cables står i vejen for, at det kan ske. Prisen for kabeldivisionen er for lav så længe datterselskabet ikke tjener penge, mener Jesper Christensen.

Han tvivler også på, at NKT vil sælge Nilfisk, fordi det vil efterlade virksomheden med NKT Cables.

»Det er umuligt at splitte selskabet op, fordi Cables ikke kan stå alene. Så jeg ser det ikke som en mulighed at sælge Nilfisk og lade Cables stå alene tilbage,« siger Jesper Christensen.

Tør ikke spå om fremtiden

Jens Due Olsen siger, at ledelsen vil kigge på alt, men vil ikke give et bud på, hvor NKT er om fem år.

»Der vil tilfældet råde. Hvis der dukker en mulighed op, hvor vi kan skabe værdi ved at lægge os sammen eller købe et andet selskab, så vil vi gøre det. Det er ikke altid, at man kan tegne en lige streg og følge den,« siger han om, hvordan, han forventer, NKT udvikler sig i fremtiden.

Due Olsen overtog formandsposten i foråret efter en æra på 26 år, hvor advokat Christian Kjær sad ved rorpinden. Den nye formand siger, at han er meget inspireret af hans tidligere arbejdsplads GN Store Nord, der med succes gjorde samme øvelse for nogle år siden, da salget af høreapperatsdelen GN Resound glippede.

»Jeg har samlet inspiration flere steder fra. Men GN har jeg selvfølgelig kigget på. Umiddelbart tænkte jeg, at det var en spøjs ændring. Men jeg har talt med nuværende bestyrelsesmedlemmer derude om, hvordan det fungerer i dagligdagen, og der har jeg fået god feedback,« siger Jens Due Olsen.

Han forklarer, at den nye, simple struktur skal øge lønsomheden i alle tre divisioner. Det skal ske ved, at bestyrelsen kommer tættere på selskaberne og hurtigere kan reagere, når der er behov for det.

»Jeg tror meget på det danske system, hvor man har en direktion, som er den operative og en bestyrelse, som er mere strategisk og overvågende. Vi får indsigt til at træffe de strategiske beslutninger,« siger Jens Due Olsen.