Nintendo får børshug for ny konsol

Da Nintendo torsdag præsenterede sin kommende konsol, Switch, slikkede fans over hele verden sig om munden. Men aktiemarkedet har reageret med et kursfald.

The Nintendo Switch, a new gaming device, is seen in this undated image released by Nintendo October 21, 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens fans over hele verden slikker sig om munden, er aktiemarkedet noget mere lunken i sin modtagelse af Nintendos kommende spilkonsol, Switch, der udkommer til marts. Efter at japanerne torsdag præsenterede den kommende konsol i en 3 minutter og 36 sekunder lang video, er Nintendo-aktien faldet med 6,55 procent.

Faldet sker ikke kun i kølvandet på lanceringen af den nye konsol, men også efter at selvsamme aktie i går tog et spring op på 3,34 procent, da Nintendo annoncerede, at de snart ville løfte sløret for den nye konsol. Da den japanske børs lukkede i går kostede Nintendo-aktien 26.950 japanske yen – cirka 1760 danske kroner – men da aktiehandlerne mødte ind i dag, var åbningskursen nede på 26.000 yen.

Siden faldt kursen dog yderligere, og da aktiemarkedet i Tokyo lukkede ned for at gå på weekend, kunne man erhverve sig Nintendo-aktien for 25.180 yen, svarende til lidt mindre end 1650 danske kroner.

Den kontante afklapsning fra aktiemarkedet kommer, efter at Nintendo introducerede en konsol, der skal kunne begå sig både ude og hjemme. Som navnet, Switch, lægger op til, kan man med den nye Nintendo nemlig både underholde sig selv hjemme foran fjernsynet, og når man er på farten.

Det fungerer således, at man derhjemme har en dockingstation stående, der er bundet til en skærm eller et fjernsyn. Til den hører en kontrolenhed – en såkaldt controller - man kan bruge til at styre spillets gang med. Men hvis man hellere vil have konsollen med sig på farten, kan man blot skubbe yderpanelerne af controllereren og tage dockingstationens hjerte og hjerne, en tabletlignende skærm, med sig.

Den præcise størrelse på den kommende Nintendo Switch melder videoen intet om, men flere internationale medier har givet sig i kast med at regne på det. Teknologisitet Ars Technica, der har flere end en million følgere på Twitter, skyder tabletskærmens størrelse til at være cirka 6,5 tomme på tværs, mens de skyder controller-panelerne til at være i omegnen af ti centimeter høje og 3,4 centimeter brede.

Ligesom Nintendo Wii, der var en stor succes i anden halvdel af 00’erne, kan kontrolenhederne holdes i hænderne, uden at de behøver at sidde fast på nogen større controller eller fastmonteret på selve skærmen. Hverken i videoen eller i den tilhørende pressemeddelelse kommer Nintendo nærmere ind på de konkrete specifikationer for konsollen, der kommer i butikkerne til marts næste år.

Aktieudfaldene, der er sket inden og efter at Nintendo løftede sløret for Switch-konsollen, er ikke de eneste tilfælde af volatilitet, Nintendo-aktien har udvist i år. Efter at det japanske firma i midten af juli pludselig udgav Pokémon Go, der blev en global succes i løbet af ingen tid, skød aktiens værdi i vejret.

Den 7. juli var kursen på en Nintendo-aktie knap 15.000 yen – cirka 980 danske kroner – men da værdien toppede tolv dage senere, blev den solgt for mere end det dobbelte. Siden gik der dog lidt luft af ballonen, og kursen røg ned til cirka 20.000 yen pr. aktie, men er altså siden steget en smule igen.