Nina Smith tredobler professorløn med bestyrelsesposter

Økonomiprofessor Nina Smith står til at tjene 880.000 årligt på kommende bestyrelsesposter i Nykredit. Sammen med bestyrelsesposter i Carlsberg næsten tredobler hun sin professorløn ved bestyrelsesarbejdet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomiprofessor, gårdejer, professionelt bestyrelsesmedlem og indtil for nylig kommissionsformand.

Professsor Nina Smith, der på det seneste har forsvaret stormombruste Nykredit, har mange titler på visitkortet. Nu viser en optælling foretaget af Berlingske, at hendes bestyrelsesposter tredobler hendes indkomst. Nina Smith er nuværende næstformand i Foreningen Nykredit, der kontrollerer den danske realkreditkæmpe, og hun er udset til at skulle være ny formand for foreningen, når Nykredit skal børsnoteres.

Når hun tiltræder den post, tiltræder hun samtidig to næstformandsposter i henholdsvis Nykredit Holding og Nykredit Realkredit. De tre poster giver et samlet honorar på 880.000 ifølge den seneste årsrapport fra Nykredi­t. Oveni kommer 760.000 kr. fra to bestyrelsesposter i Carlsberg A/S og Carlsbergfondet.

Når ledelsesrokaden i Nykredit er på plads, hæver økonomiprofessoren altså i alt 1,6 mio. kr. hos Nykredit og Carlsberg. En universitetsprofessor hæver et sted mellem 700.000 og godt 900.000 kr. i løn alt efter anciennitet, og løntilskuddet fra de private poster fylder altså dermed godt på Nina Smiths bankkonto. Ifølge Nina Smith går hendes topposter i det private erhvervsliv ikke ud over professorgerningen på universitetet:

»Jeg mener bestemt, jeg passer mit professorjob til fulde. Jeg er noget stærkere med hensyn til forskning ifølge de internationale ranglister end mange af de såkaldte eksperter, som I journalister så hyppigt citerer,« skriver hun i en mail til Berlingske.

I Nykredit skal hun efterfølge advokat Steen E. Christensen som formand i Foreningen Nykredit, der repræsenterer kunderne og ejerne i realkreditforeningen. Han roser Nina Smith i høje vendinger:

»Ninas indsats i bestyrelsen har været fremragende, og jeg håber, at hun overtager formandsposten efter mig. Nina har en imponerende arbejdskapacitet og er aldrig bange for at påtage sig en opgave,« påpeger Steen E. Christensen og tilføjer:

»Jeg værdsætter meget, at Nina er bundærlig, loyal og altid helt inde i sit stof. At Nina er robust også i modvind, har hun bevist i de seneste uger.«

Ud over Nina Smith er to topchefer fra mediedanmark udset til at spille nøgleroller fremover i Danmarks største boligdudlåner. Egmont-topchef Steffen Kragh er udset til at være ny bestyrelsesformand for selve selskaberne bag realkreditkæmpen, Nykredit Realkredit og Nykredit Holding. Det kommer til at give ham et samlet honorar på 940.000 kroner.

Merete Eldrup, administrerende direktør for TV 2, er udset til sammen med Nina Smith at være næstformand for de to selskaber. Det giver hende et årligt honorar på 685.000 kr.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen har en årlig løn på 12 millioner kroner inklusiv pension. I forbindelse med børsnoteringen har Nykredit afvist, at der bliver lavet specielle bonus- eller incitatmentsprogrammer for bestyrelse eller topledelse. Samtidig ventes det også, at honorarer til bestyrelsen vil fortsætte uændret.