Niels Jacobsen bruger 1,3 milliarder på forsvar i Frankrig

Der er tale om et klart defensivt træk, når høreapparatvirksomheden William Demant byder 1,3 mia. kr. for aktierne i fransk høreapparatkæde, vurderer analytiker.

Niels Jacobsen topchef i William Demant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

William Demants omdiskuterede topchef Niels Jacobsen er klar til at gribe til lommerne for at overtage den børsnoterede franske høreapparatkæde Audika.
Det sker for at undgå, at konkurrenter køber den bestemmende aktiepost i selskabet på 54 pct., og hiver William Demants høreapparater af hylderne, fremgik det af en telekonference, som William Demant holdt for investorer, tirsdag formiddag, som Niels Jakobsen var vært for.
Her forklarede Niels Jacobsen, at William Demant ikke umiddelbart selv havde været på jagt efter et opkøb i Frankrig, men at muligheden havde budt sig, da den bestemmende aktiepost blev sat til salg.

Posten tilhører delvist de to stiftere af selskabet, Alain og Jean-Claude Tonnard, som stiftede selskabet i 1976 og fortsat er en del af selskabets ledelse. William Demant er imidlertid ifølge fransk lovgivnings forpligtet til at afgive købstilbud på de resterende aktier i selskabet, og kan dermed ende med at måtte slippe i størrelsesordenen knap 1,3 mia. kr. for høreapparatforhandleren, der i dag sidder på omkring ti pct. af salget af høreapparater i Frankrig.
Det 1,3 mia. kr. er ifølge aktieanalytiker i Sydbank, Morten Imsgard ikke billigt, men afspejler det niveau verdens største høreapparatforhandlerkæde, Amplifon, bliver handlet til i øjeblikket.

Og det er den pris, som den danske høreapparatvirksomhed må betale for at forsvare sin position på det vigtige franske marked, som er det tredjestørste efter Storbritannien og Tyskland.

”Vi ser opkøbet som et defensivt træk. William Demant kan med opkøbet forsvare sit salg i Audikas butikker i Frankrig. William Demant står i dag for omkring 33 pct. af salget i Audikas butikker, hvilket svarer til omkring 20.000 styk høreapparater i 2014. Vi forventer, at William Demant vil øge sit salg til 100 pct. i Audika-butikkerne, hvis transaktionen går igennem,” skriver Morten Imsgard i en analyse.

Han er dog ikke overbevist om, at opkøbet er den rigtige vej at gå for William Demant, der også ejer forhandlerkæder i andre lande, og dermed er gået en anden vej end konkurrenten GN Store Nord, der kun producerer høreapparater.

”Vi er ikke overbevist om, at stategien om at købe forhandlere på langt sigt er den rigtige, da William Demant i stigende grad kommer til at konkurrere med egne kunder i detailleddet,” skriver Sydbank-analytikerne.

Audika, der har 460 butikker i Frankrig og seks i Belgien, omsatte sidste år for godt 730 mio. kr. Det er en stigning på 3,5 pct. i forhold til året før. Driftsindtjeningen landede på 10,4 mio. euro svarende til ca. 75 mio. kr.

Det franske høreapparatmarked er de seneste år vokset med fem pct. i gennemsnit, mens Audika måtte se sin omsætning falde de senere år. En del af faldet skyldes dog frasalg af aktiviteter i blandt andet Italien.