Nichen er nøglen til Novo Nordisks succes

Novo Nordisk er historien om vækst og atter vækst. Det er ikke nogen tilfældighed, mener medicinalkoncernens finansdirektør – der dog indrømmer, at det både har handlet om strategiske valg og held.

Foto: Søren Bidstrup. »En del af årsagen til, at Novo Nordisk er succesfuld, er, at vi har valgt at konkurrere inden for områder, hvor vi er stærke – og hvor der samtidig er vækst.« siger Jesper Brandgaard, finansdirektør i Novo Nordisk.
Læs mere
Fold sammen

På fem år har Novo Nordisk næsten fordoblet omsætningen af den helt centrale diabetesmedicin. Kvartal efter kvartal har budt på svulmende tal – både når det kommer til top- og bundlinje. Andet kvartal 2013 blev ingen undtagelse.

Det er dog ikke en tilfældighed, at Novo Nordisk er vokset til at være et af Danmarks allerstørste selskaber. Fra både aktieanalytikernes og fra Novo Nordisks egen side bliver der peget på et helt centralt omdrejningspunkt: Novo Nordisk kombinerer det at være stor og specialiseret med det simple faktum, at den globale økonomiske udvikling simpelthen vil skabe større efterspørgsel efter det produkt, som Novo Nordisk leverer: Medicin til diabetesbehandling.

Alm. Brand Markets-analytikeren Michael Friis Jørgensen noterer sig, at gårsdagens halvårsregnskab understreger, at Novo Nordisk-koncernen endnu ikke er udfordret på væksten, og at den »stadig æder markedsandele«. Sydbank-analytiker Søren Løntoft kalder Novo Nordisk »en velsmurt maskine«.

»Væksten øges på grund af den underliggende efterspørgsel. Samtidig har de en bred produkt­palette, de har en attraktiv pipeline med nye midler – og så har de den her viden om produktions­apparatet, der gør, at de er i stand til at tjene rigtig mange penge på det her,« siger Søren Løntoft til Berlingske Business.

Befinder sig i godt segment

Spørger man Novo Nordisks finansdirektør Jesper Brandgaard om, hvad det er, der gør det muligt for koncernen at tromle derudad med uformindsket styrke, handler det om sammenfaldet af en række elementer. Men det kan på sin vis koges ned til at være »en blanding af held og valg«.

»En del af årsagen til, at Novo Nordisk er succesfuld, er, at vi har valgt at konkurrere inden for områder, hvor vi er stærke – og hvor der samtidig er vækst. Men det handler også om, at vi blev født til at være i diabetesbehandlingen. Det har vist sig at være et godt segment at være i,« siger Jesper Brandgaard.

Jesper Brandgaard peger på, at store medicinalvirksomheder lige nu bliver presset af mange patentudløb og hård konkurrence. De må foretage nogle strategiske valg, og det smitter af på deres salg. Mindre og mere specialiserede medicinalkoncerner – som Novo Nordisk – har derimod medvind. De har foretaget strategiske valg, som de nu arbejder målrettet på.

Mere rigdom lig med flere diabetikere

Novo Nordisk er dog nok specielt gunstigt stillet. I takt med at den globale velstand stiger, øges antallet af diabetikere i et ret forudseeligt mønster.

»Kina er specielt interessant ud fra to parametre. Efterhånden som deres velstand øges, stiger forekomsten af diabetes. Det ser ud til at være præcis det samme mønster i Kina, som vi før har set i Thailand og Hong Kong. Derudover fører den stigende velstand også til, at flere får mulighed for at få de mere avancerede produkter,« siger han og forklarer sine forventninger til udviklingens betydning for Novo Nordisk:

»Hvis vi var i 2020, tror jeg, man ville tale om Kina og USA som ligeværdige, når det kommer til betydningen for vores vækst.«

Selv om fremtidsudsigterne måske ser lyse ud, er Novo Nordisk dog ikke usårlig. Det blev da også klart, da investorerne i marts bombede aktien ned med 13 procent på en dag, da selskabet måtte meddele, at produktet Tresiba ikke var blevet godkendt til salg i USA – trods det modsatte i både Japan og Europa. Sagen blev en ridse i lakken for Novo Nordisk, men heller ikke mere end det. Endnu i hvert fald.

Der er endnu ingen konkurrenter til Tresiba på markedet, og Novo Nordisk har valgt at sætte hårdt ind på et salgsfremstød i USA med eksisterende produkter – og det kan ses i halvårstallene. Tresiba spøger dog stadig i horisonten, og der er ingen tvivl om, at den danske medicinalkoncern har mistet en mulighed for at være på forkant på det amerikanske marked. Om konsekvenserne kan blive endnu større, er der endnu ingen, der tør spå om. Lige nu er Novo Nordisk fokuseret på at skaffe den dokumentation, myndighederne efterspørger.

På vej ind på fedmemarkedet

På trods af at Novo Nordisks mantra er at holde sig til det, man er god til, bliver nye områder udforsket. De er dog beslægtede med diabetesbehandlingen. Produktet Victoza kan meget vel ende med at blive godkendt og sat til salg i forbindelse med behandling mod fedme.

Finansdirektør Jesper Brandgaard erkender, at fedmebehandling ligger lige i periferien af, hvor Novo Nordisk bør bevæge sig hen – men han vælger at se det i forlængelse af det eksisterende fokus.

»Vi kan godt brede os lidt ud. Det er jo spændende, hvis vi kan behandle præ-diabetespatienter, der er svært overvægtige. Altså mennesker, der er på vej til at blive diabetikere,« siger han.

Fra analytikerside er der en lidt afventende indstilling, når det kommer til potentialet inden for fedmebehandling.

Det handler i Sydbanks Søren Løntofts optik om, at Novo Nordisk her er »på gyngende grund«, da det ikke er et marked, som selskabet kender til. Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets tror, at det kan vise sig svært at få salget i vejret – skulle Victoza blive godkendt til formålet.

»Vi tror på godkendelsen, men vi tror også, at det bliver svært at få dette produkt positioneret – altså få ført det over til lægerne. Vi har brug for nye data for at kunne vurdere potentialet,« siger han til Berlingske Business.