New York - verdens ubestridte modemekka

En ny top-25 over verdens fashioncentre kårer for fjerde år i træk New York som verdens førende modeby. Europa har de næste fire pladser, og Rom kommer ind på en overraskende andenplads.

De 25 største modebyer i 2007 er blevet kåret af Global Language Monitor i deres årlige opgørelse. På toppen af 2007-listen finder man New York, Rom, Paris, London og Milano, hvor Roms høje placering er den eneste overraskelse. Men længere nede på listen er der tegn på forandringer i modeverdenen.

Global Language Monitor er en non-profit forskningsinstitution, hvor lingvister analyserer ord og sætninger i trykte medier, på Internettet og i blogs, og det er på den baggrund, de er i stand til at opgøre modecentrenes indflydelse på verdens medier.

New York vippede Paris af pinden for fire år siden, og nu må Byernes By også se sig overgået af den italienske hovedstad i 2007. De største omvæltninger er dog længere nede på listen, hvor fire nye byer her gjort deres entré i top-25. Det er Berlin (11), Shanghai (14), Moskva (16) og Dubai (24).

”Ranglisten er overraskende på flere måder, hvilket afspejler modeindustriens foranderlige natur,” siger Millie Lorenzo, modekorrespondent og direktør for Global Language Monitor:

”Byer, som for nyligt blev betragtet som modemæssigt underudviklede – eller det der er værre – springer nu ud som regionale centre.”

Af andre bemærkelsesværdige udviklinger er Las Vegas kravlet ind i top-ti som USA’s tredje center efter New York og Los Angeles, Kina er med Shanghai kommet på modens verdenskort, og den sydamerikanske modekvartet bestående af Santiago, Rio de Janeiro, Sao Paulo og Buenos Aires har slået deres position fast.

Det polske kulturcenter Krakow har også fundet vej til listen med en 25. plads. Angiveligt pga. af en status som fremvoksende center for ny-bohemer.