New York strammer skruen: Alle privatansatte skal lade sig vaccinere – test er ikke nok

184.000 private virksomheder i millionbyen bliver 27. december omfattet af bystyrets vaccinekrav for at kunne møde på arbejde. Følger man ikke kravet, kan man blive sendt hjem uden løn.

 
Flere lande melder om tilfælde af den nye omikronvariant. Video: CNN/AP/Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bystyret i New York City har i forvejen indført stramme vaccinekrav for at gå på restaurant, i fitnesscenter eller i biografen, ligesom byen allerede i dag kræver lærere og alle andre ansatte på skoler vaccineret mod covid-19.

Men nu er borgmester Bill de Blasio klar til at gå skridtet videre i sin bestræbelse på at få så mange som muligt til at lade sig vaccinere i det træk, bystyret selv kalder Key to NYC.

Det skriver en række internationale medier, herunder The New York Times, NBC og Financial Times.

Fra mandag 27. december udvides vaccinemandatet til også at omfatte alle ansatte i den private sektor, som møder på arbejde sammen med andre kolleger, hvilket kommer til at omfatte 184.000 virksomheder.

Et skridt, som Bill de Blasio annoncerede mandag og kaldte det første af sin slags i USA.

»Test vil ikke være et alternativ,« lød det fra borgmesteren. Netop dette er ellers foreslået af Biden-administrationen i en separat national plan.

Når man strammer skruen kraftigt i New York, skyldes det den nye omikronvariant, som har fået smitten til at stige markant i storbyen.

»Vi har i New York valgt at udføre et forebyggende angreb for at gøre noget modigt, der kan stoppe den yderligere spredning af covid-19 og de farer, sygdommen udgør for os alle,« siger Bill de Blasio i et interview med MSNBC.

»Vi har et meget stærkt test- og sporingsapparat, men lad os være ærlige. Og det gælder for New Yorkere og alle amerikanere. Omikron er her, og det ser ud til, at den smitter meget nemt. Det vil gøre en hård situation endnu sværere,« fortsætter borgmesteren.

Personer, som nægter at følge vaccinekravet, risikerer at blive sendt hjem fra arbejde uden løn.

Samtidig med at vaccinekravet udvides til den private sektor, strammes kravene også på andre området. Hidtil har et enkelt stik med Pfizer eller Moderna-vaccinerne været nok til at slippe gennem nåleøjet og opnå sin Key to NYC. Men det udvides nu til, at man skal være fuldt vaccineret med to doser af disse vacciner. Eller en enkelt dosis med Johnson & Johnson.

Derudover indlemmes børn i alderen 5-11 år også i gruppen, som skal kunne fremvise vaccination for at kunne deltage i en række aktiviteter som at spise på restaurant indendørs og deltage i indendørs sport.

New York er langtfra den eneste by i USA, hvor der er blevet indført vaccinekrav. Det samme gælder i byer som Washington D.C., Los Angeles og Boston. Dog varierer omfanget af kravet en del.