Neurosearch-insidere tjente millionbeløb på fejlmeddelelse

En række bestyrelsesmedlemmer, direktør og andre ledende medarbejdere i Neurosearch sikrede sig i marts 2010 en samlet milliongevinst på udnyttelse af optioner og aktiesalg.

Tove Thomsen, Laboratorietekniker hos Neurosearch. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEEN JACOBSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fortjenesten faldt i perioden mellem den fejlagtigt positive fondsbørsmeddelelse om lægemiddelkandidaten Huntexil og rettelsen tre måneder efter.

Det viser en gennemgang foretaget af Ritzau Finans.

Det er netop den uberettiget optimistiske fondsbørsmeddelelse om Huntexil mod Huntingtons sygdom, udsendt 3. februar 2010, som er årsag til, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet, nu har rejst tiltale mod Neurosearch.

I meddelelsen 3. februar fortalte Neurosearch, at Huntexil i et fase 3-studie havde en signifikant positiv effekt på bevægelsesevnerne hos patienter med Huntingtons sygdom. Aktien tordnede op med næsten 100 pct. på dagen fra 85 kr. til 168 kr., og få dage efter var den oppe i 233 kr.

Men 28. april måtte Neurosearch i en ny meddelelse erkende, at studiet alligevel ikke havde nået sit primære mål. Det havde Neurosearch konkluderet efter en "yderligere evaluering og analyse" af studiet. Aktiekursen styrtede 30 pct. fra 172 til 120 kr. på dagen og fortsatte ned til kurs 73,50 - altså under kursen inden de første fase 3-data - i de følgende uger.

Men inden rettelsen havde 19 insidere, heriblandt topchef Flemming Pedersen og fire bestyrelsesmedlemmer, i løbet af marts nået at sælge aktier til den meget højere aktiekurs. De 16 af dem nåede endda at udnytte optioner og få dage efter sælge dem med en pæn fortjeneste.

Flemming Pedersen udnyttede eksempelvis optioner for 1,68 mio. kr. og solgte tre dage senere de samme aktier for 1,89 mio. kr. for en fortjeneste på 215.000 kr.

I alt blev der tjent 1,2 mio. kr. af insiderne på salg af aktier, der var anskaffet knap 10 pct. billigere få dage forinden via udnyttelse af optioner.

Dertil solgte fire insidere tidligere anskaffede aktier for i alt 2,4 mio. kr., til en snitkurs på 171,43 kr., i løbet af marts.

/ritzau/FINANS