Neurosearch får bøde på fem millioner for kursmanipulation

Biotekselskabet Neurosearch er fredag blevet idømt en bøde på fem millioner kroner for kursmaninpulation. Samtidig straffer Københavns Byret den tidligere direktør med en bøde på en million kroner.

Flemming Pedersen, tidligere CEO for Neurosearch, er blevet idømt en bøde på 1 million kroner. Biotekselskabet får ligeledes en bøde, denne lyder dog på 5 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neurosearch
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Biotekfirmaet Neurosearch skal betale en bøde på fem millioner kroner for kursmanipulation. Den tidligere direktør, Flemming Pedersen, idømmes til at betale en bøde på en million kroner.

Retten fandt, at Neurosearch var ansvarlig for, at børsmeddelelse i 2010 gav urigtige eller vildledende signaler om kursen.

Neurosearch udsendte en meddelelse i februar 2010 om succes med forsøg med et lægemiddel, Huntexil, til behandling af den frygtede Huntingtons-syge.

Få måneder senere måtte Neurosearch imidlertid udsende en ny meddelelse, fordi det viste sig, at der var fejl i rapporteringen af forsøget, og at resultatet slet ikke var så positivt som først antaget.

Livlig handel

Både den positive og den negative meddelelse havde stor kurspåvirkende effekt, og da ledelse og ledende medarbejdere samtidig handlede livligt med Neurosearch-aktier var mistanken om kursmanipulation nærliggende. 

3. februar 2010 steg Neurosearch-aktien 98 pct. til 168 kr. fra 85 kr., og de efterfølgende dage fortsatte aktien en himmelflugt, der toppede den 5. februar i 224 kr. per aktie.

Formand: Overraskende og dybt beklageligt

Bestyrelsesformand Karin Garre udtaler i forbindelse med afgørelsen i en fondsbørsmeddelelse:

”Det er overraskende for os og dybt beklageligt, at retten i dag har fundet, at selskabet med meddelelsen om resultater fra et klinisk studie - gav så vildledende signaler om kursen, at det er vurderet som kursmanipulation. Det er ikke det perspektiv, Neurosearch har på situationen”.

Overvejer at anke

Selskabet har nu 14 dage til at afgøre, om byrettens afgørelse skal ankes til landsretten. Neurosearch vil først gennemgå dommen nøje og derefter tage stilling til, om selskabet accepterer dommen eller om den ønskes prøvet for landsretten.

Den afsagte dom medfører, såfremt dommen ikke ankes, at selskabets for indeværende regnskabsår forventer et underskud på ca. 15 mio.kr. mod tidligere forventet underskud på ca. 10 mio.kr.