Nettrafik går ned efter ny piratlov

Ny lov mod piratkopiering får Internet-trafikken til at falde i Sverige.

En ny, svensk lov mod piratkopiering får trafikken på nettet til at falde markant. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske Internet-trafik faldt onsdag til blot to tredjedele af normalen, efter at en ny, skrap lov mod kopipirater trådte i kraft.

Mængden af nettrafik, som går gennem de store, svenske knudepunkter i Stockholm, Malmö, Göteborg, Sundsvall og Luleå, var onsdag eftermiddag kun på to tredjedele af det normale. Hidtil er der suset 120 gigabit data forbi i sekundet, men onsdag var trafikken nede på 80 megabit i sekundet.

Loven, IPRED, skal sætte en prop i ulovlig kopiering af film, musik og andet ophavsretsligt beskyttet materiale ved gøre det muligt for indehavere af ophavsretten at spore og stille fildelere for retten.

Razzia mod Pirate Bay

Sverige huser den meste omtalte fildelingstjeneste The Pirate Bay, som de danske teleselskaber har fået besked på at blokere for.

Firmaet Netnod, som forvalter de svenske knudepunkter, ønsker ikke at udtale sig om årsagen til faldet, oplyser Computer Sweden. Men ved en razzia mod The Pirate Bay i maj 2006 faldt trafikken tilsvarende, fra 30 til 22 gigabit i sekundet.

Jagt på lydbogspirater indledt

Fem svenske bogforlag slog også til onsdag. Earbooks, Storyside, Piratforlaget, Bonniers og Norstedt tog den nye lov i brug og fik til retten i Stockholm for at få afsløret identiteten bag en bestemt IP- eller computernetadresse.

Forlagene mener, at den endnu ukendte bagmand har lagt over 2.000 lydbøger ulovligt på nettet, heriblandt flere af forfatteren Stieg Larsson.

Også den svenske musikbrancheorganisation forventer at udnytte de nye lovmuligheder.