Netto opgiver drøm om forretningsimperium i Storbritannien

Netto lukker ned for discountkædens aktiviteter i Storbritannien efter strategisk gennemgang. 16 Netto-butikker vil holde åbent hen over sommeren, men forventes lukket i løbet af august.

Dreng kysser Netto-hunden farvel i Storbritannien. Foto: Dansk Supermarked Group Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med store planer og ambitioner, at Dansk Supermarked Group for et par år siden gjorde nok et indtog på det britiske marked.

Men drømmen om, at det danske supermarked Netto skulle blive en discountgigant, der skulle høste milliarder af pund på briternes lyst til billigvarer, bliver ikke til virkelighed.

Det er konklusionen efter, at Netto UK blev lanceret for to år siden for at kæmpe sig til en central placering i det voksende discountmarked i Storbritannien.

Efter en omfattende analyse af Netto i Storbritannie har Dansk Supermarked Group og Sainsbury’s valgt at afslutte sit samarbejde, meddeler Dansk Supermarked Group, der ejer Netto, i en pressemeddelelse. De 16 Netto UK testbutikker forventes at lukke ned i løbet af august.

»Selv om vi er meget tilfredse med butikkernes salgsudvikling, står det samtidig også klart for begge parter, at en udrulning ville kræve betydeligt større skala over en kort periode for at blive rentabel og opnå langsigtet profitabilitet. Netop skaleringen af forretningen har været en udfordring på grund af begrænset tilgængelighed af velegnede butiksplaceringer, og derfor har vi sammen med Sainsbury’s besluttet at afslutte vores joint venture,« siger administrerende direktør for Dansk Supermarked Group Per Bank i en pressemeddelelse.

Netto driver flere end 1.300 butikker i Danmark, Sverige, Polen, Tyskland og Storbritannien. Det er den største kæde i Danmark baseret på antal butikker, kunder og markedsandel. Desuden Netto er den eneste ikke-tyske retailer på dagligvaremarkedet i Tyskland, mens kæden i disse år vokser betydeligt i både Sverige og Polen.

Det er dog ikke første gang, at Netto trækker sig ud af Storbritannien. Tilbage i 2010 blev kædens 193 butikker solgt til ASDA for 6,8 milliarder kroner. Det skete året efter, at Netto var blevet kåret som årets discountbutik i landet, hvor kæden havde været siden 1990.

Discountmarkedet i Storbritannien er ledet af de tyske milliardvirksomheder Lidl og Aldi. Håbet var, at man sammen med den store britiske supermarkedskæde Sainsbury, der er grundlagt i 1869 og driver flere end 1.400-butikker i Storbritannien, kunne vride sig ind på markedet. Det skulle dog ikke lykkes, konstaterer Mike Coupe, administrerende direktør for Sainsbury’s.

»I betragtning af de udfordringer, vi har oplevet i forhold til at sikre en ejendomspipeline og de investeringer, det ville kræve, har vi truffet den svære beslutning om ikke at forfølge muligheden videre og i stedet fokusere på andre dele af vores forretning,« siger han i pressemeddelelsen.

Da Netto indgik i samarbejdet med Sainbury tilbage i 2014 blev discountsektoren i Storbritannien anslået til at have en værdi på ti milliarder britiske pund i årligt salg.