Nettet strammes i Volkswagens skandalesag: USA tiltaler fire topfolk fra Audi for deres rolle i svindelnummeret

Bilproducenten Volkswagen kom i kraftig modvind for nogle år siden, da det kom frem, at bilproducenten havde fusket med tallene for udledning af forurenende stoffer. Sagen fortsætter i USA, hvor fire topfolk hos Audi er blevet tiltalt for at medvirke til det omfattende svindelnummer.

Skandalesagen i Volkswagen fortsætter. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

For mere end tre år siden begyndte den omfattende skandalesag i Volkswagen, hvor den store bilproducent blev afsløret i at programmere sine biler til at vise et mindre forureningsudslip, end hvad tilfældet i virkeligheden var.

Torsdag tog sagen en ny drejning, og nettet strammes nu for alvor om topfolkene i koncernen. Fire chefer hos Audi, der er ejet af Volkswagen, er blevet tiltalt i USA for at medvirke til svindelnummeret, skriver Bloomberg.

De fire er tiltalt for deres roller i den ti år lange sammensværgelse hos Volkswagenkoncernen ved at bedrage amerikanske kunder og myndigheder. Ved at installere ulovlig software i køretøjerne kunne bilerne passere de såkaldte emissionstest, og som gjorde, at de blev klassificeret som »clean diesel models« og senere solgt, selvom de bevidst var designet til at omgå loven.

Tiltalerne er blevet afleveret til en domstol i Detroit, USA.

De fire tiltalte er Richard Bauder, der ledede Audis udviklingsafdeling af dieselmotorer fra 2002 til 2012, Axel Eiser, der overvågede afdelingen og ligeledes stod i spidsen for Volkdswagen AGs motorudviklingsafdeling, Stefan Knirsch, som overtog jobbet fra Axel Eiser og til sidst den tidligere motorregistrator Carsten Nagel, skriver Bloomberg.

De nye tiltaler viser, at de amerikanske anklagere fortsætter med at forfølge straffesagen mod den tyske bilproducent tre år efter, at de amerikanske miljømyndigheder første gang anklagede Volkswagen for at fuske med hundredtusindvis af dieselbiler.

I en mail til Bloomberg skriver talsmanden fra Volkswagen, Pietro Zollino, at:

»Vi fortsætter med at samarbejde med undersøgelserne fra Justitsministeriet i forhold til enkeltpersoner. Det ville ikke være hensigtsmæssigt at kommentere personalesager.«

USA har allerede anklaget otte andre personer for deres roller i sagen. Herunder den tidligere administrerende direktør Martin Winterkorn.

De fleste af dem er blevet i Tyskland, som ikke vil udlevere sine statsborgere til retsforfølgelse USA.