Nets tvunget til at sænke priserne

Midt i lækskandalen tvinges Nets nu endnu engang til at sænke sine priser. Det sker, efter Konkurrencestyrelsen har gransket markedet for internationale betalingskort.

Nets bliver tvunget til at sænke priserne Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har igen fundet, at Nets har udnyttet sin dominerende position. Denne gang gælder det markedet for indløsning af internationale betalingskort, og Nets er gået med til en lang række tiltag for at øge konkurrencen på området.

Flere af dem vedrører den del af Nets infrastruktur, som konkurrenter til datterselskabet Teller behøver for at kunne indløse internationale betalingskort.

Nets forpligter sig blandt andet til:

- at anvende fair, rimelige og ikke diskriminerende vilkår ved salg af adgangen til den relevante infrastruktur
- at nedsætte gennemsnitsprisen på adgangen til den relevante infrastruktur betydeligt
- adskille bogføring af infrastruktur-ydelserne og Nets egne aktiviteter som indløser af internationale betalingskort
- samt at give alle kunder i datterselskabet Teller en ekstraordinær opsigelsesadgang i tre måneder.

Afgørelsen kommer, efter at Konkurrencestyrelsen i december 2012 gennemførte en kontrolundersøgelse hos blandt andet Nets. Det skete, fordi styrelsen havde en formodning om, at Nets klemmer konkurrenter ud af markedet, og misbrugte sin dominerende stilling i form af urimeligt høje priser.

»Vi har haft betænkeligheder ved, hvorvidt Nets har misbrugt en dominerende stilling på flere områder på markedet for indløsning af internationale betalingskort. Efter vores en kontrolundersøgelse tilbød Nets en række tilsagn, som løser problemerne, og derved baner vejen for effektiv konkurrence,« udtaler direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, i en meddelelse.
 


Nets har ikke delt styrelsens betænkeligheder, men vælger alligevel at rette ind. Dermed indebærer tilsagnene fra Nets heller ikke, at selskabet anerkender, at den hidtidige praksis er en overtrædelse af konkurrencereglerne.

Nets’ datterselskab Teller er den største kortindløser i Danmark for internationale betalingskort. En kortindløser er nødvendig for, at en butik eller en anden erhvervsdrivende kan tage imod betalingskort. Butikken betaler kortindløseren et gebyr pr transaktion, og kortindløseren sørger blandt andet for, at pengene kommer fra kundens konto til butikkens.

Det er ikke første gang, at Konkurrencestyrelsen er efter Nets. Tidligere er det skandaleramte Nets blevet tvunget til at nedsætte gebyrerne for netbetaling med Dankort.

Nets står aktuelt midt i den største skandale i selskabets historie, hvor en ansat hos underleverandøren IBM har tappet oplysninger om kendtes betalinger, uden at Nets' sikkerhedssystemer har opdaget det grove misbrug af fortrolige data.

Nets blev i marts solgt til to amerikanske kapitalfonde og danske ATP for enorme 17 milliarder kroner. Handlen er dog ikke endeligt gennemført endnu.