Nets skal sænke gebyrer på Dankortet

Nets skal sænke sine gebyrer for køb med Dankort på internettet. Det har Konkurrenceankenævnet afgjort, men Nets vil tage sagen videre til domstolene.

Foto: Torben Klint.
Læs mere
Fold sammen

Betalingsgiganten Nets har taget "urimeligt høje" gebyrer for Dankorttransaktioner på internettet. Det mener Konkurrenceankenævnet, som nu endeligt har tvunget Nets til at sætte gebyret ned til maksimalt 1,20 kroner i gennemsnit.

Sagen startede i november 2012, og i maj fik Nets påbud om at sætte gebyret ned, mens sagen kørte. Nu er afgørelsen altså endelig, og gebyret, som opkræves fra internetbutikkerne, sættes således permanent ned med cirka en tredjedel.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er der tale om en principiel kendelse, fordi den danner grundlag for, hvordan man kan gribe ind, hvis virksomheder i fremtiden opkræver "urimeligt høje gebyrer".

I Nets afviser man, at gebyrerne har været for høje og vil nu prøve sagen ved domstolene.

"Vi er naturligvis ikke enige i dommen. Vi synes, priserne på Dankortet er meget rimelige og mener ikke, der er basis for at sige, de skal sænkes. Derfor går vi nu videre til domstolene," siger Søren Winge, pressechef i Nets.

Han siger, det er klart, at Nets må ud at finde de 30-50 millioner kroner, de årligt ser ud til at gå glip af med afgørelsen, et andet sted, hvis ikke de får medhold. Han vil dog endnu ikke spekulere i præcis hvor, pengene i så fald skal hentes.

Dagens afgørelse forventes at komme de internethandlende til gavn, fordi en del af de millioner, Nets har tjent på "overpriserne", vurderes at være blevet sendt videre til forbrugerne.

Samtidig har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gang i en undersøgelse af de gebyrer, som internetbutikkerne opkræver fra de handlende, når de betaler med Dankort. Den undersøgelse forventes dog først færdig i begyndelsen af næste år.

Nets er i dag ejet af bankerne og står ud over Dankortet også bag Betalingsservice og NemID. I sommers blev virksomheden dog sat til salg, og den forventes at være på nye hænder inden sommeren 2014.

Som Berlingske Business kunne beskrive i dag, forlyder det, at pensionskæmpen ATP har kastet sig ind i et konsortie sammen med to amerikanske kapitalfonde, og at konsortiet ligner en tidlig favorit til at overtale firmaet, der står bag en stor del af den danske betalingsinfrastruktur.