Nets har tabt en halv milliard

Særlige poster tynger Nets' regnskab for 2016, hvor betalingskæmpen må sluge et nettounderskud på 584 millioner kroner.

Tirsdag leverede Nets årsregnskab og her kom det frem, at særlige poster tynger Nets' regnskab for 2016, hvor betalingskæmpen må sluge et nettounderskud på 584 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nets kom ud af 2016 med røde tal på bundlinjen. Helt præcist tabte virksomheden, der står bag Dankortet, 584 mio. kr.

Det skyldes dog ifølge regnskabsmeddelsen en række særlige poster i forbindelse med et transformationsprogram, samt engangudgifter i forbindelse med selskabets børsnotering og refinansiering.

Det samlede særlige poster udgjorde 606 mio. kr., heraf bliver de 261 mio. kr. henført til udgifter i forbindelse med børsnoteringen.

De øvrige særlige poster relaterer sig især til udgifter i forbindelse med omstruktureringen inden for områderne teknologi, kundeservice og koncernøkonomi.

Tabet var forventet.

Fraregner man de særlige poster bliver nettooverskuddet på knap en milliard kroner, hvilket er en stigning på hele 28 pct. siden 2015.

EBITDA landede på 2,6 mia. kr., hvilket er en vækst på 16,5 pct.

Omsætningen voksede med otte pct. til 7,4 mia. kr. efter et godt fjerde kvartal, hvor omsætningen voksede med 12 pct. til 1,9 mia. kr. Organisk blev væksten på syv pct. år-til-år, og ti pct. i fjerde kvartal 2016 sammenlignet med samme kvartal året før.

»2016 var et år med fortsat øget finansiel performance. Den stærke organisake vækst på syv pct. skyldes transaktioner og vækst i volumen steg på tværs af alle forretningsområder, og vi er glade for at vi har leveret finansielle resultater på linje med eller bedre end vi havde forventer,« udtaler Bo Nilsson, topchef i Nets.

»Vi har transformeret Nets med succe til at være en signifikant mere kunderfokuseret og innovationsdrevet virksomhed. I dag har vi et stærkt grundlag for fremtidig vækst og for 2017 forventer vi solid vækst i både omsætning og indtjening,« fortsætter Bo Nilsson.

Nets forventer at omsætningen vokser organisk med fme til seks pct. mod de syv pct., selskabet voksede i 2016. EBITDA-maginen ventes at blive højere end 36 pct. mod 35,5 pct. i 2016, mens de særlige udgiftspostes ventes at blive på 150 mio. kr., heraf vil de 30 mio. kr. relatere sig til sidste års børsnotering.

Dermed vil børsnoteringen have kostet aktionærerne i alt 291 mio. kr., hvilket svarer til det beløb, Nets tidligere har udmeldt.

Nets forventer, at selskabets ratio for gæld i forhold til indtjeningen falder i 2017 til 2,5 pct. inklusive et aktietilbagekøbsprogram på 150 mio. kr. til dækning af et incitamentprogram.