Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
E.ON og RWE AG har ligesom DONG investeret i havmølleparker, men selskaberne advarer nu om kommende flaskehalsproblemer i produktionen af de kabler, der skal forbinde vindmøllerne med resten af det tyske el-net. Uden forbindelse til nettet producerer møllerne en masse strøm til ingen verdens nytte.
"Vi har advaret om, at hvis ikke det her problem bliver løst, så kan det medføre et stop i opførelsen af nye havmølleparker i Tyskland fra 2015," siger talsmand for E.ON, Christian Dreppir til Berlingske Business.
Kan bremse DONG
Det danske energiselskab DONG løftede i går sløret for et hidtil uset partnerskab, hvor de industrielle investorer Kirkbi og William Demant Invest købte 50 pct. af vindmølleparken Borkum Riffgrund 1. DONG har rettighederne til at udvikle to nye havmølleparker i Tyskland, men hvis flaskehalsproblemerne bliver aktuelle, kan de to nye projekter have lange udsigter.
"Vi har i dag rettighederne til at udvikle projekterne Borkum Riffgrund 2 og Borkum Riffgrund West, men der er ingen tvivl om, at sikring af nettilslutning er en væsentlig faktor for, at der vil blive truffet endelig investeringsbeslutning vedrørende opførelsen af disse projekter," siger Christina Grumstrup Sørensen, senior vice president i DONG Energy, der understreger, at de eventuelle flaskehalsproblemer ikke vil påvirke Borkum Riffgrund 1, hvor der allerede er givet tilsagn om nettilslutning.
Tillid til tysk løsning
Den tyske regering har besluttet, at landet skal være helt uafhængigt af atomkraft i år 2050, og en stor del af erstatningen for Tysklands atomenergi skal findes i havmølleparkerne. Allerede i år 2020 skal der være installeret vindmøller med en samlet kapacitet på 10 gigawatt. Til sammenligning får DONGs kommende havmøllepark Borkum Riffgrund 1 en kapacitet på 277 megawatt - svarende til energiforbruget i 285.000 husstande.
Det er altså væsentlige investeringer, som DONG kan gå glip af på det attraktive, tysk energimarked, men Charlotte Grumstrup Sørensen tror ikke, det bliver aktuelt.
"Vi har tillid til, at der vil blive fundet en løsning, så Tyskland kan indfri sine ambitiøse målsætninger indenfor offshore vindkraf," siger hun.