Netpirater skal i fængsel

Et års fængsel til bagmændene bag The Pirate Bay. (Opdateret kl. 11.07)

Hård dom i den svenske retssag mod netpirater. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fire bagmænd bag den svenske The Pirate Bay skal et år i fængsel for at have bidraget til ulovlig kopiering af film og musik.

Stockholms Tingsrätt afsagde fredag formiddag klokken 11 dom i den opsigtsvækkende sag, som er den første store af sin art, og som derfor har påkaldt sig stor, international bevågenhed.

Retten krævede oveni, at de fire svenskere skal betale en bod på 30 millioner kroner for krænkelse af ophavsretten.

Det ventes, at afgørelsen ankes af begge sagens parter.

The Pirate Bay er et netsted med anslået 22 millioner brugere. Bag det står fire svenskere: Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij og Carl Lundström. Hele sagen drejer sig om, hvorvidt netstedet rent faktisk bruges til piratkopiering, altså det at tage ulovlige, digitale kopier af film, musik og andet, der er beskyttet af ophavsret og derfor ikke må kopieres. De stod til et års fængsel hver.

En række af de helt store underholdningskoncerner - Warner Bros. Entertainment, MGM Pictures, Columbia Pictures Industries, 20th Century Fox Films, Sony BMG, Universal og EMI - har rejst erstatningskrav på 120 millioner svenske kroner mod bagmændene.

De svenske myndigheder har tidligere slået ned på Pirate Bay. Det skete i 2006.

Domsforhandlingerne sluttede 3. marts.

Dansk sag uafklaret

Også i Danmark er Pirate Bay omstridt. For et år siden besluttede fogedretten, at teleselskabet Tele2 skulle lukke for kundernes adgang til netsiden. Pladebranchens fælles forening, IFPI, henvendte sig til de øvrige netudbydere og bad dem på tilsvarende vis lukke for forbindelsen.

Teleselskaberne har anket afgørelsen til Højesteret i Danmark.

Gammel kamp mod ulovlig kopiering

Piratkopiering er et gammelt fænomen. Tidligere har musikbranchen været efter navnkundige Napster, som var - og er - et decideret fildelingsprogram, hvor de, der har det installeret på deres computere, tillader andre med Napster at se, hvad de har liggende af netop film og musik, med mulighed for at kunne tage egne kopier.

Også fildelingsprogrammet Kazaa, opfundet af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström (duoen bag det sidenhen verdenskendte Internet-telefoniprogram Skype), har været en rød klud foran musikbranchen.

Musikbranchen mener, at ulovlig kopiering årligt koster dem store summer i tabt fortjeneste, men branchen har ikke selv kunnet finde ud af at levere, hvad kunderne har ønsket. Det klarede så amerikanske Apple, som åbnede sin iTunes-netbutik for musik og senere også film. Her kunne man for første gang helt lovligt og for en rimelig penge købe digital musik, dog i en form, hvor kopibeskyttelse forhindrede køberne i at høre deres lovligt indkøbte musik på den eller de afspillere, som de havde lyst til at anvende.

Først for nylig har musikselskaberne erkendt, at kunderne ønsker friheden. Derfor er flere og flere af dem begyndt at sælge musik i det ubeskyttede MP3-format, så numrene frit kan flyttes til yndlingsafspilleren. Til gengæld er prisen pr. nummer en anelse højere end den beskyttede version.

Læs Stockholms Tingsrätts pressemeddelelse (på svensk):
Fällande dom i det s.k. Pirate Bay-målet