Nethandel skjuler fusk

Flere års skattekontrollerer mod nethandel og onlineauktioner udløser både store skattekrav og politianmeldelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Skat har kortlagt omkring 16.000 danske hjemmesider, hvor man kan betale med kreditkort eller på anden måde overføre penge til en sælger af en vare eller tjenesteydelse, og det har afsløret hidtil ukendte virksomheder - i hvert fald for Skat - som har unddraget den danske stat skatter og afgifter, der i enkelte tilfælde løber op i 10-15 mio. kr.

Virksomhederne er blevet fanget af, at Skat har fået adgang til pengestrømsopgørelser fra PBS eller andre betalingsformidlere, og derved har man kunnet sammenholde oplysningerne med egne momsregistreringer og CVR-registret.

»Der er enkelte meget store sager, og der er typisk tale om virksomheder, som er flyttet ud af landet, men som sælger deres varer ind i Danmark via post eller download,« siger afdelingsleder i Skats e-handelsgruppe Carsten Grøngaard.

Også på de store onlineauktioner og elektroniske handelspladser som Qxl, Lauritz.com og Den Blå Avis har Skat fundet handlende, der omsætter for så meget, at de reelt burde være en momsregistreret virksomhed.

Det anslås, at der alene i Danmark handles for omkring 50 mia. kr. på de elektroniske markedspladser, og noget af omsætningen genereres af enkeltpersoner, der har fundet sig en bestemt niche og sælger for millioner af kroner uden at fortælle skattevæsenet noget.