Netbook-producent fyrer op under e-bogkrigen

Producenten af den ekstremt prisbillige mini-PC Asus, har nu sat sig for også at ruske op i markedet for de såkaldte e-bøger, der boomer især i USA.

Foto: Peter Helles Eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Sony og Amazon fortsat har travlt med at bekrige hinanden, melder der sig nu en helt ny og ganske frygtindgydende spiller i kampen om at vinde markedsandele, når markedet for e-bøger for alvor kommer i gang. Det er Taiwan-firmaet Asus, der nu satser på at underbyde eksisterende e-bogsproducenter med en e-boglæser, der ved første øjekast endda ser ud til at være ganske avanceret.

Asus er mest kendt for at have sat fart på udviklingen af de bittesmå bærbare computere, der siden fik tilnavnet Netbooks. Det skete med den mikrolille Eee, der i 2008 var det første succesfulde bud på en PC i den nye kategori. I dag har stort set alle PC-producenter, undtagen Apple, et bud på en mini-pc i netbook-klassen.

Krigen om e-bøgerne er indtil videre gået helt uden om Danmark, men i udlandet - særligt USA - har den nye teknologi fået heftig interesse fra både forlag, boghandlere og medier.

E-bøgerne er kendetegnet ved at bruge en særlig skærmteknologi, der gør, at skærmene i nogle tilfælde er bedre end almindelige bøger og aviser, fordi øjet slapper mere af under læsningen end ved en gnidret avisside. Teknologien er dog ikke ny - men det er først de senere år, at den er blevet så billig, at den er til at købe for almindelige forbrugere.

Massevis af e-læsere
Det var den internetbaserede boghandler, Amazon.com, der for alvor satte gang i kampen om e-bøgerne, da selskabet lanceret sin e-boglæser Kindle, der senere blev afløst af Kindle 2 og Kindle DX. Sidstnævnte er primært henvendt til folk, der gerne vil læse aviser og magasiner på e-læseren, og som derfor har brug for en større skærm.

Netop de amerikanske dagblade lider i svær grad under den aktuelle lavkonjunktur, og tog derfor varmt imod muligheden for at udkomme digitalt via mobilnettet og direkte ind på folks Kindles. Dermed sparer aviserne nemlig tryk og distribution, plus at de rammer målgrupper, der gerne vil betale for aviser, men bare ikke vil have dem på papir længere.

Asus-e-bogen, som vittige skribenter i de internationale medier allerede har døbt Eee-bogen, kommer ifølge forlydender til at koste omkring en flad tusse og vil være produceret, så den faktisk ligner en opslået bog, der viser to sider af gangen. Sonys e-reader og Amazons Kindle viser begge blot en enkelt side ad gangen.

Til gengæld er de noget dyrere end Asus, der med den mikrolille Eee-PC viste, at det faktisk kan lade sig gøre at producere avanceret elektronik ekstremt prisbilligt. Derfor anses Asus indtog i e-bog-kampen som et vigtigt kapitel.

Også Apple forventes at lancere en såkaldt Tablet-PC, der givetvis kommer til at virke som en stor iPhone. Endnu er denne PC blot på rygtestadiet, men rygterne om at Apple snart vil lancere en sådan dims er nået hele vejen til de store aviser i USA og anses efterhånden som ganske velbekræftet. Denne tablet-pc er angiveligt en PC uden tastetur, der er specifikt beregnet til at bruge medier som musik, film, net - eller e-bøger, hvor Apple har en fordel af at sidde på distributionskanalen i forvejen - i form af iTunes Store.

Allerede i dag er det muligt at købe elektroniske bøger i Amazons Kindle-store fra en iPhone og man kan sågar tegne abonnementer på elektroniske magasiner direkte fra telefonen.

En hel masse andre producenter er også på vej med e-boglæsere, men indtil videre har ingen formået at få samme momentum som Sony, Amazon og Apple - hvoraf sidstnævnte altså end ikke har bekræftet, at de vil introducere en.