Net-TV slår 3D-fjernsyn

Tredimensionelt TV på fladskærmen er ikke blevet nær så populært som at få et nyt fjernsyn med internetforbindelse. Nu håber to af de store at levere 3D-fjernsyn uden briller.

Med internetforbindelse fra fladskærmen er det pludselig TV-producenten, der har kontrollen over, hvilke tjenester kunden får adgang til. Foto: Philips Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

3D-fjernsyn, hvor billederne nærmest kryber ud af skærmen, er endnu ikke blevet det store salgshit, som fladskærmsproducenterne havde håbet. Derimod sælges der rigtigt mange TV med internetforbindelse.

I hele 2010 ventes der solgt næsten 28 millioner fladskærmsfjernsyn med indbygget internetforbindelse mod blot fire millioner 3D-TV, viser tal fra analysefirmaet iSuppli. Det er 125 procent flere net-TV-apparater end de 12 millioner, der blev solgt i 2009, skriver Financial Times.

Pres på kabel-TV-selskaber

Om fire år, i 2014, ventes over halvdelen af alle fladskærmsfjernsyn på salgshylderne at have netadgang, og dermed holder TV-producenterne nu bedre fast i kunderne, idet de selv vil forsyne dem med indholdstjenester.

Læs også: Sommersalg af fladskærme i top

Med internetforbindelse direkte i TV-apparatet kan man dels hente indhold uden om de klassiske TV-udbydere som kabel-TV-selskaberne, dels have småprogrammer kørende, som man kender det fra de nyere, avancerede mobiltelefoner. TV-apparaterne kan hente TV direkte fra Internet, hvilket kan vise sig at være billigere end traditionelle TV-abonnementer.

3D-TV uden briller på vej

Samtidig arbejder Sony og Toshiba på 3D-fjernsyn, som man ikke behøver de særlige briller for at kunne se.

Priserne og de teknologiske udfordringer gør det dog endnu usikkert, hvornår sådanne fladskærme i givet fald kommer på markedet.

»Det er mere praktisk at se 3D uden briller. Men vi må tage prisen i betragtning, før vi kan overveje, hvornår vi vil tilbyde den slags fjernsyn,« siger Sonys ledende vicepræsident, Yoshihisa Ishida, til nyhedsbureauet Associated Press.

Læs også: Danskerne vil have film online

Alle nuværende 3D-fjernsyn, som allerede sælges, kræver briller, hvis man vil have den tredje dimension med i billedet. Men enkelte modeller, som især er beregnet til forretninger, kan ses i 3D uden briller. Det kræver dog, at man står bestemte steder, og billedkvaliteten er ringere, end hvis man havde briller på.