Net-afhængighed fører til drab i Kina

En eksplosion i brugen af internettet har ført til ekstreme problemer blandt Kinas unge

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældrene til Li Congcong forbød ham at tage på netcafe. Men det ville den 17-årige kineser ikke finde sig i. Han puttede gift i deres suppe - og kort tid efter frokost var begge hans forældre døde. Næste gang den unge kineser vil få mulighed for at surfe på nettet vil han være over 30 år - nemlig når han bliver løsladt fra fængslet.

Den slags beretninger er slet ikke unormale i Kina, viser en ny dokumentarfilm. Her vises 30 eksempler på den ekstreme opførsel blandt Kinas unge, som den eksplosive vækst i antallet af netbrugere har medført. Kinas unge er blevet afhængige af nettet.

Netafhængigheden, der udleves på netcafer, har gjort både myndigheder og forældre desperate, skriver avisen Financial Times i dag. Forældre sender deres børn på opdragelseslejre, hvor de får garanti for, at deres børn bliver afvænnet fra nettet - og desuden får gjort op med al anden uhensigtsmæssig opførsel.

Problemet er, at disse lejre er blevet taget i at straffe børnene hårdt både fysisk og psykisk. Det kinesiske sundhedsministerium har fornylig udstedt et forbud mod fysisk afstraffelse, efter at en 15-årig dreng var blevet tævet til døde. Tidligere i år har ministeriet udstedt et forbud mod elektrochok som behandling mod netafhængighed.

For millioner af unge kinesere er nettet blevet en helt ny mulighed for at downloade musik, film og chatte med venner. Og ikke mindst få et afbræk fra den hårde skolegang. Eksperter mener, at de mange tilfælde af direkte netafhængighed skyldes, at Kina på ganske få år har gennemgået den netudvikling, som har taget årtier i den vestlige verden.

Kina havde ved udgangen af juni måned 338 millioner internetbrugere. Det er en stigning på hele 70 pct. bare fra årsskiftet. Cirka en tredjedel af alle brugerne er unge under 19 år.

En lærer fra en skole udtrykker afmagten til Financiel Times således:
"Næsten alle mine elever bruger al deres fritid på nettet på internetcafeer, hvor de spiller. Deres liv er tomme - og jeg ved ikke, hvordan jeg skal nå dem," siger hun.