Nervøsitet presser annoncemarkedet

Efter et godt år på annoncefronten har den økonomiske uro sat sit præg på mediehusene, hvor nervøsitet erstatter fremgangen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en valgkamp, hvor annoncekronerne strømmede i kassen, og efter et generelt pænt år for mediehusenes salg af annoncer er annoncemarkedet atter på et meget usikkert og nervøst sted lige nu. Uroen på de finansielle markeder, det lave forbrugsniveau og det døde boligmarked har skabt et marked, hvor mediehusene oplever tilbageholdenhed fra nogle af kernekunderne. Det ser man både hos Politiken, Berlingske og magasinudgiveren Bonnier, der alle oplever et uforudsigeliget marked, hvor man forventer et sidste kvartal med flad vækst.


Set over en bred kam har der været en pæn vækst indtil videre i år, hvor dagbladenes annonceomsætning indtil nu ligger fire indekspoint over 2010, ifølge DRRBs Mediaindex. Men hvis man skal tro dagbladene selv bliver den lille vækst afløst af flad vækst resten af året. Hos Berlingske Media oplever man, at flere annoncører overvejer deres annoncestrategi for efteråret. »Vi forventer, at markedet bliver fladt resten af året; væksten er nærmest ikke-eksisterende, forbruget er det laveste i flere år og boligmarkedet ligger underdrejet. Vi skal se nogle store bevægelser fra spillerne på de områder, før vi vil se positive tegn igen. Annoncemarkedet er generelt meget afventende og budgetterne reagerer lynhurtigt hos annoncørerne. Derfor tror jeg, at vi ser mange, der holder lidt igen,« siger salgsdirektør Søren Hyldgaard hos Berlingske Media.

De tunge drenge svigter

Hos Politiken ser de den samme tendens. Her oplever de især, at ellers store spillere har svigtet en smule, og hvis der skal være en chance for, at der kommer gang i annonceringen igen, er det helt afgørende, at de tør vove skindet ved at smide kroner efter markedsføring i avisen. Det fortæller annoncedirektør hos Politiken, Henrik Børjesson, der også forsigtigt afventer et helt uforudsigeligt marked. »Vi oplever nedgang nogle steder i markedet, så det er svært at spå om, hvordan fjerde kvartal bliver. Her efter valget er der ingen, der ved, om der vil komme ro på eller om usikkerheden vil fortsætte. Hvis der skal komme ro på markedet, er det vigtigt for os, at den finansielle sektor, boligbranchen, luftfartsselskaberne og bilbranchen begynder at annoncere igen. De har været lidt tilbageholdende her i sensommeren,« siger Henrik Børjesson. Han fastslår dog, at de har haft et godt år indtil videre, men de forventer ikke, at fjerde kvartal bliver en annoncefest. På et marked, der samlet set over hele året har været i vækst, er det især TV-annoncering, der har oplevet fremgang på 17 indekspoint til og med august i år. TV 2 har dog også - helt efter forventning - oplevet at markedet er taget lidt af, men her vil man ikke spå om, hvad de næste måneder bringer. Det vil man heller ikke hos mediebureauet OMD, der stadig er positive trods krisemeldinger: »Det er lidt en speciel situation, markedet står i lige nu, for tallene viser en markant vækst set over hele året. Men vi kan jo også se, at tilliden i samfundet og købelysten er ret lav. Det vil jo også få en effekt på markedet på et eller andet tidspunkt, hvis det fortsætter,« siger administrerende direktør hos OMD, Thomas Bertelsen.