Nej til løn kræver lidt ekstra

Nej til lønstigning, bonus eller andre ordninger. Den besked må mange virksomheder levere i krisetid. Giv igen på andre områder for at skabe velvilje blandt de ansatte.

Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Farvel til bonusordninger, til lønstigning og andre ordninger, som fylder godt på lønkontoen hos medarbejderne. Måske endda en reducering på flere procent i lønningerne bredt i virksomheden.

Når de svære meldinger leveres, er det vigtigt at have in mente, at virksomheden kan give noget andet igen. Det kan være fleksibilitet i arbejdstiden, udviklingsmuligheder eller ros.

Mange virksomheder er pt. nødt til at tage nogle benhårde beslutninger i lønningerne – og vælger derfor at skære i bonusordningerne eller simpelthen reducere alle lønninger med eksempelvis ti procent. Det oplever chief of staff i PID-Personalechefer i Danmark Mette Nørlem, der den seneste tid har oplevet mange aspekter af reguleringer af lønaftaler.

- Vi har efterhånden oplevet alle aspekter af reguleringer – afhængig af hvor hårdt virksomheden er ramt. En gennemgående princip, der fylder meget de fleste steder, er imidlertid, at man forsøger at ramme medarbejderne nogenlunde retfærdigt. Selvom det kan være oplagt i nogle virksomheder at sige til sælgerne, at det er dem, som ikke har noget at hente, så er tanken overvejende, at der skal løftes i flok, lyder det fra Mette Nørlem, der peger på, at det i den type scenarier er vigtigt at overveje, hvad virksomheden kan tilbyde i stedet for løn i kroner og ører.

Husk at nurse

Også hos Håndværksrådet peger erhvervspolitisk konsulent Thea Gade-Rasmussen på, at virksomhederne skal være opmærksomme på, at de blødere elementer, som adskiller sig fra bonus i kroner og ører, ikke bør skæres væk.

- Det er vigtigt, at virksomhederne ikke glemmer at ’nurse’ medarbejderne, og derfor skal de passe på med at skære de mere bløde goder væk. Hvis virksomheden fremadrettet ikke kan give de goder i form af kroner og ører, som medarbejderne har været vant til, så er det afgørende, at de kan belønnes på andre måder, siger hun.