Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det vurderer formanden for brancheforeningen Dansk Biotek Martin Bonde over for Berlingske Business:
»Dommen vil ikke betyde det store for de danske biotek-virksomheder. Der er et dansk firma, der laver genetisk test, og det kan godt betyde noget for dem. Men ikke for branchen som helhed,« siger han og kalder det et »sundhedstegn«, at højesteretten er kommet til denne konklusion.
Formanden forklarer, at et ordentligt patent skal tages på nye opfindelser med nyhedsværdi, der har en teknisk anvendelse. Og de menneskelige patenter dækker ikke her, mener han.»Patenter er vigtige, men på den lange bane er det vigtigt, at man ikke kan sætte sig på helt urimelige dele. Så jeg synes, at det virker som en rigtig beslutning, højesteretten har taget,« siger brancheformanden.
Torsdag faldt dommen fra den amerikanske højesteret om, at menneskelige gener - isoleret eller ej - ikke kan patenteres. Det amerikanske biotekselskab Myriad har senest været i vælten for deres brystcancer-gentest, der har ført til, at den kendte skuespillerinde Angelina Jolie har fået fjernet begge bryster og erstattet dem med implantater.