Neil Young forbyder streaming af sin musik

Lydkvaliteten er for dårlige, og det vil den canadiske musiker ikke være bekendt.

Neil Young Fold sammen
Læs mere
Foto: Steve Pope
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvaliteten af musikken er alt for dårlig, når den bliver streamet - eller sendt - via internetforbindelsen, og derfor forbyder sangeren og musikeren Neil Young nu, at hans musik bruges på f.eks. Spotify.

Den 69-årige Neil Young var en af de største rockstjerner i 1960erne og 1970erne og har både spillet med i bands og optrådt alene.

»Jeg har ikke behov for, at min musik bliver devalueret til dårligste kvalitet i radioens og enhver anden form for distributions historie. Jeg føler ikke, at det er rigtigt, at jeg tillader dette at blive solgt til mine fans. Det er skidt for min musik,« skriver canadieren på Facebook.

Hvornår hans musik forsvinder, står ikke klart.

Komprimering gør ondt på lyden

Problemet med streamet musik er det samme som med musik gemt som digitale filer: For at få datamængden mindre komprimerer man musikken ved rent matematisk at fjerne dele af den, som det menneskelige øre ikke forventes at kunne høre. Så længe afspilningen foregår på dårligt udstyr, eventuelt med dårlige hovedtelefoner eller ørepropper, opdager ingen forskellen i forhold til originalen. Men kommer musikken op på et større anlæg, vil man oftest let kunne fornemme, at det ikke lyder godt.

Det er muligt at undlade at komprimere musikken ret meget, men så kræver det større dataoverførsler, når nogen lytter, og det gør internettrafikken langsommere, ligesom det kan koste mange penge, hvis man f.eks. bruger af sit mobildataabonnement med en øvre grænse for forbruget.

Neil Young har længe klaget over den dårlige, digitale lyd og har derfor selv været med til at udvikle en transportabel musikafspiller, Pono, hvor lydkvaliteten er bedre end ved streaming eller med MP3-musikfiler. Han opgiver dog ikke streaming for altid.

»Når kvaliteten er tilbage, vil jeg se på det igen. Man skal aldrig sige aldrig,« siger han.

Også andre kunstnere har reageret mod streamingtjenesterne. Mest bemærket blev popstjernen Taylor Swift, som i november 2014 trak al sin musik tilbage fra den svenske streamingtjeneste Spotify, som er verdens største af sin slags. Årsagen var her, at lytningen gennem Spotify koster hende penge i form af faldende pladesalg.