Negroponte vil samarbejde om indisk tavle-computer

OLPC-stifter Nicholas Negroponte vil samarbejde med Indien om en ny billig tavle-computer.

Foto: NESTOR BACHMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som ComON kunne fortælle i forrige uge, er Indien i gang med at udvikle en meget billig tavle-computer til blot 200 kroner. Den billige maskine blev afsløret af Indiens uddannelsesminister, Kapil Sibal, der har som mål at prisen skal sænkes til 115 kroner og senere til 10 dollar eller 58 kroner.

Organisationen One Laptop Per Child (OLPC), der er stiftet af den amerikanske professor Nicholas Negroponte, har i flere år arbejdet på at udvikle billige bærbare. Negroponte har nu reageret på det indiske fremstød med et åbent brev, der er trykt i Times of India.

Her erklærer han sin støtte til ideen om en billig tavlecomputer og rækker hånden ud til Indien, der tilbydes adgang til OLPC's teknologi og ekspertise.

Negroponte understreger at OLPC som en velgørende organisation ikke er interesseret i at konkurrere med inderne om at udvikle den bedste eller billigste computer. I stedet vil man hellere samarbejde.

Men professoren fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston har alligevel en række forslag til inderne, der er oplistet i brevet. Han mener bl.a. at de skal fokusere på børn i 6-12 års alderen. Desuden opfordrer han til, at computeren skal designes så den er robust, mens prisen kun spiller en sekundær rolle.

Læs også: De smukkeste laptops


OLPC udvikler selv en tavlecomputer, men Negroponte er alligevel lidt skeptisk overfor konceptet.

”Læring er ikke medieforbrug. Det handler om at skabe ting. Ipad er designet som et forbrugsværktøj. OLPC håber at I ikke vil gentage den samme fejl,” skriver Negroponte.

Den amerikanske organisation har tidligere haft svært ved at etablere et samarbejde med inderne, som ellers er et gigantisk marked for skolecomputeren, og det har i det hele taget været svært for OLPC at finde kunder til sine billige maskiner.

Læs også: Britisk forsvar mistede 340 laptops


Selvom det aldrig er lykkes for OLPC at presse prisen ned på de magiske 100 dollar, så har organisationen alligevel leveret inspiration til den moderne netbook-computer – det samme segment, som nu er under pres fra tavle-pc'en.