Negativ rente koster Nordea Danmark en kvart milliard

Mange danskere har fået en negativ rente på deres boliglån, og det er dyrt for Nordea Danmark. Den danske del af forretningen er ramt af faldende renteindtægter, men reddes af besparelser og færre nedskrivninger.

Negativ rente på boliglån var en god nyhed for låntagerne, men for Nordea i Danmark er det en bekostelig affære. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ganske givet begejstring hos de danske Nordea-kunder, der for nylig fik en negativ rente på deres boliglån på grund af det generelle lave renteniveau, men for den danske del af forretningen i Nordea kostede det mange penge.

Nordens største bank skriver i regnskabet for andet kvartal 2015, at den negative rente på boliglånene har kostet den danske forretning kaldet Banking Danmark, hvad der svarer til godt 231 mio. kr.

»Banking Danmark var negativt påvirket med 31 mio. euro fra en ændring af dagsværdien af realkreditporteføljen på grund af negative renter,« skriver Nordea i regnskabet.

Her kan man videre se, at Nordea i Danmark lige som hele Nordea kæmper med toplinjen, hvor renteindtægterne falder med ti procent fra 311 mio. euro i andet kvartal 2014 til 279 mio. euro i andet kvartal 2015.

Til gengæld er omkostningerne også faldet fra 199 mio. euro i andet kvartal 2014 til 187 mio. euro i samme periode i år.

På det år er Nordea i Danmark blevet 142 færre medarbejdere, så der nu er 3.209 fuldtidsansatte i gruppen Banking Danmark. Det har givet en besparelse på to mio. euro.

Også nedskrivningerne falder betydeligt fra 59 mio. euro i andet kvartal 2014 til 40 mio. euro i andet kvartal 2015.

Samlet bidrager Banking Danmark til Nordeas samlede resultat med en driftsindtægt på 112 mio. euro, hvilket er en marginal nedgang fra 113 mio. euro i andet kvartal 2014.