Nedturen fortsætter for Lauritz.com: Kerneforretningen skrumper - igen

Auktionshuset Lauritz.com bliver fortsat presset fra mange sider og må konstatere, at selskabets kerneforretning fortsat lider. Ledelsen i Lauritz.com må sande, at selskabets omsætning på auktioner er faldet med 16 pct. i årets andet kvartal sammenlignet med den tilsvarende periode af 2016.

Foto: Søren Bidstrup. Lauritz.com er blevet politianmeldt af Rejsegarantifonden.
Læs mere
Fold sammen

Lauritz.com kæmper stadig hårdt med massivt fald i kerneforretningen. I årets andet kvartal er omsætningen fra husets auktioner faldet med hele 16 pct. i forhold til den tilsvarende periode i 2016. Dermed fortsætter nedturen for Lauritz.com, der også i årets indledning indkasserede et stort dyk i sin forretning, der faktisk var endnu større.

I andet kvartal af 2017 faldt omsætningen i auktionerne helt konkret fra 286,3 mio. kr. til 241,3 mio. kr. Samlet set er kerneforretningen skrumpet med hele 17 pct. i årets første halve år. Dermed ser 2017 ud til at blive endnu en skuffelse for auktionshuset, der kom på børsen for godt et år siden.

Det massive dyk i omsætningen får Lauritz.com til at nedjustere sine forventninger til årets salg. Tidligere regnede auktionshuset med, at omsætningen for 2017 ville vokse set i forhold til sidste års resultat, men vedkender med dagens regnskab nu, at det snarere er sandsynligt, at omsætningen falder. Forventningerne til årets driftsresultat før og af- og nedskrivninger (EBITDA) fastholdes dog og skulle ifølge Lauritz.com-ledelsen vokse med mellem 20-25 pct.

Lauritz.coms afgående direktør Mette Rode Sundstrøm har tidligere forklaret, at auktionshuset har det problem, at der bliver sat for få produkter til salg på selskabets auktionsplatform. Derudover presses Lauritz.com i stigende grad af konkurrenter i markedet for auktioner og salg af brugte varer på nettet.

Auktionshuset var igennem en særdeles turbulent børsnotering i juni 2016, der i første omgang blev udskudt i sidste øjeblik. Få uger senere landede det omdiskuterede auktionshus så alligevel på børsen i Stockholm til en noget lavere pris. Det har dog været en gedigen aktienedtur for forretningsparret Mette Rode og Bengt Sundstrøm, der har set selskabets aktiekurs rasle ned.

Efter 12 år som topchef for Lauritz.com valgte Mette Rode Sundstrøm i foråret at sige sin stilling op blot ni måneder efter, at auktionshuset gik på børsen. Hun fortsætter dog i selskabets bestyrelse. Som afløser for Mette Rode Sundstrøm står svenske Erik Nordberg klar i kulissen. Han kommer begynder i stillingen til september.

Auktionshuset har blandt andet haft store problemer med en nedslidt lagerejendom på Østerbro, der skal renoveres for et stort millionbeløb, som Berlingske Business tidligere har beskrevet. Derudover tynges selskabets pengekasse hvert år af en 20 millioner kroner stor renteregning på Lauritz.coms obligationslån i Sverige.

I kølvandet af auktionshusets regnskab styrtdykker selskabets aktie med 7,5 pct. og er nu nede med over 60 pct. siden børsnoteringen sidste sommer.

Hos Nordnet har investeringsøkonom Per Hansen svært ved at se, hvad investorerne dog skal stille op med Lauritz.com.

»Det er fortsat noget uklart og vanskeligt at se, hvad investeringscasen er i Lauritz.com,« skriver Per Hansen i en kort kommentar.