Nedtællingen til Dankortets død er i gang

Eksperter og politikere frygter i de kommende uger et farvel til Dankortet. Et EU-forslag truer nemlig det danske betalingskorts overlevelse.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om Dankortet spidser for alvor til i EU-systemet. Berlingske Business erfarer, at de kommende tre uger bliver absolut sidste chance for at sikre, at vi danskere også fremover kan bruge Dankortet, når vi går ned i supermarkedet og køber ind.

Som der ser ud i dag, overlever Dankortet kun, fordi butikkerne skal betale 60 øre til bankerne, hver gang en kunde bruger kortet. Den aftale vil en ny forordning fra EU gøre ulovlig, og det truer fremtiden for det danske betalingskort.

»Dankortet kan dø af det her. EUs forslag vil gøre det svært at konkurrere med de internationale kort og betyder, at Dankortet bliver for dyrt og umuligt at arbejde med,« siger ekspert på betalingsområdet, Henning N. Jensen.

Han bekymrer sig over, at forhandlingerne er fem minutter i lukketid, og derfor mener flere eksperter og politikere, at Danmark for alvor skal lægge pres på de øvrige EU-lande.

»EU-forordningen kan få uhensigtsmæssigt store konsekvenser for Dankortet. Det vil uden tvivl gøre kortet meget dyrere og kan blive starten på afviklingen af Dankortet, Det er nu, der er brug for en kraftpræsentation fra de danske forhandlingers side, for løbet er snart kørt,« siger Forbrugerrådets økonom, Troels Holmberg.

Men når erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) skal overtale stort set samtlige af Europas medlemslande om, at Danmark fortsat skal have lov at beholde det billige Dankort, står han over for en uhyre ubarmhjertig opgave. For EU vil have indført mere konkurrence blandt alle betalingskort, og det kan tvinge selskabet bag Dankortet, Nets, til at indføre fastlagte gebyrer, som gør det mindre attraktivt for bankerne at opretholde betalingskortet.

»Det medfører, at vi får dyrere betalingssystemer, som enten betyder flere gebyrer eller højere priser i butikkerne. Det er flere milliarder om året, man mister, hvis Dankort-betalinger flyttes til andre kortsystemer som Visa og MasterCard,« vurderer Troels Holmberg. Derfor er opgaven om at bevare et effektivt og billigt dankort helt centralt for erhvervs- og vækstministeren, som i øjeblikket har sat en forhandling i værk med EU-landene.

»Der er korrekt, at der i øjeblikket forhandles en forordning om interbankgebyrer i EU, som kan få konsekvenser for Dankortet. Derfor er vi også i tæt dialog med både Kommissionen og det italienske formandskab med henblik på at skabe forståelse for de danske synspunkter og sikre de bedst mulige rammer for Dankortet,« skriver Henrik Sass Larsen i en mail til Berlingske Business.