Nedskrivninger redder vækst og sikrer milliardindtjening hos Sydbank

Landets fjerdestørste bank står i første halvår stort set stille på bankdriften, men stærkt faldende nedskrivninger og et solidt beholdningsresultat sikrer alligevel vækst på bundlinjen.

Landets fjerdestørste bank, Sydbank, har tirsdag morgen præsenteret regnskabstallene for årets første seks måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sydbank formår trods manglende vækst i den traditionelle bankforretning at fremvise en markant vækst på bundlinjen. Det er konklusionen af regnskabet for årets første seks måneder, som landets fjerdestørste bank har præsenteret tirsdag morgen.

Basisindtjeningen falder således med otte mio. kroner til 2,09 mia. kroner sammenlignet med samme periode sidste år, mens handelsindtjeningen stiger en smule fra 123 mio. kroner til 139 mio. kroner. Det betyder, at indtjeningen stiger med beskedne 0,4 procent til 2,23 mia. kroner.

Omkostningerne stiger samtidig - dog beskedent - med 1,7 procent til 1,37 mia. kroner, hvilket medfører, at resultatet før nedskrivninger dykker en smule til 863 mio. kroner.

Andet end bankdriften

Men da nedskrivningerne lander på -9 mio. kroner mod 81 mio. kroner i samme periode sidste år, og beholdningsresultatet samtidig går den modsatte vej fra -8 mio. kroner til 187 mio. kroner, tager bundlinjen før skat et gevaldigt spring på 28 procent til 1,05 mia. kroner.

»Det er meget tilfredsstillende at kunne konstatere en fremgang i resultatet efter skat på 173 mio. kr. i forhold til samme periode i 2016. Det er forbedringen i handelsindtjening, nedskrivninger og beholdningsresultat, der skaber fremgangen i resultatet,« udtaler adm. direktør Karen Frøsig i regnskabet.

Topchefen erkender dog samtidig, at det er den generelle økonomiske fremgang i samfundet, der også sikrer banken fremgang, og ikke nødvendigvis bankdriften.

»Bankens kunder har det generelt godt økonomisk, hvilket medfører et lavt behov for nedskrivninger på udlån. Det nuværende renteniveau kombineret med en relativ lav efterspørgsel efter nye udlån og en intens konkurrence medfører, at der fortsat er pres på nettorenteindtægterne,« siger hun.

Bankudlån falder

Et udtryk for bankens situation er, at bankudlån falder med 8,6 procent. Korrigeret for funding af prioritetslån falder bankudlån med 0,3 mia. kroner, og det hæfter Nordnet-analytiker Per Hansen da sig også ved.

»Uanset hvordan man vender og drejer bankudlånet og korrigerer, ændrer det ikke ved at Sydbanks bankudlån står stille,« skriver han i en kommentar.

Resultatet efter skat sikrer desuden en egenkapitalforrentning på 14,2 procent, hvilket Per Hansen betegner som »blandt de allerbedste i sin størrelseskategori«.

Banken fastholder forventningerne til 2017, hvor man både forventer en basisindtjening og en handelsindtjening på niveau med 2016, og en mindre stigning i basisomkostningerne.